21 Eylül 2024 Cumartesi

İHD: ÇHD üyesi avukatlar serbest bırakılsın

ÇHD üyesi avukatların yeniden tutuklanmasına ilişkin açıklama yapan İHD, verilen karar ile yargının bağımsız olmadığını bir kez daha ıspatlandığı kaydedildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 14 Eylül günü çıkarıldıkları duruşmada tahliye edilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar hakkında, tahliye kararının ertesi günü hem de tahliye kararını veren heyet tarafından yeniden tutuklama kararı verilmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada verilen kararın savunmanlık mesleğine ve hukuk güvenliğine yapılan ağır bir saldırı, bir hukuk skandalı ve yargının bağımsız olmadığının göstergesi olduğunu kaydetti.
 
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin "suçun vasıf ve mahiyetinin değişmesi ihtimali, AİHM, uzun tutukluluk ve sanıkların aynı zamanda avukat olması" gerekçeleri ile verdiği tahliye kararının, savcılığın itirazı üzerine değiştirmesine ve 12 avukat hakkında yeniden tutuklama kararı vermesine neden olacak hukuka uygun bir gerekçe göstermediği vurgulanan açıklamada, "Tutuklama kararı sonrasında avukatların darp edilerek gözaltına alınmaları, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'na ve mahkeme salonunda bulunan savunman avukatlara yapılan saldırılar, bu hukuka aykırı tutumun yargısal bir niteliği bulunmadığını bir kez daha ortaya koymaktadır" denildi.
 
İHD, "ÇHD üyesi avukatlar hakkında hukuki gerekçeden yoksun olarak verilen bu tutuklama kararını, darp edilerek gözaltına alınmalarını ve tutuklanmalarını kınıyoruz. Bu karar ve bu tutum; hukuk güvenliğini, adalet beklentisini boşa düşürmekte, yargı bağımsızlığının rafa kalktığını teyit etmektedir" diye belirtti.