4 Ekim 2024 Cuma

İHD: Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu "Gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri derhal serbest bırakılmalıdır" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu, Boğaziçi Üniversitesine atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.

Yazılı açıklama yapan İHD, "Boğaziçi Üniversitesine yapılan rektör ataması sonrasında akademik camiadan ve öğrencilerden yükselen itirazın baskı ve şiddet yöntemleri ile bastırılmaya çalışılması kabul edilemez. Üniversitelerin özerkliğine büyük darbe vuran YÖK kaldırılmalı, üniversitelerin özerkliğini tanımayan antidemokratik düzenlemeler geri çekilmeli, özgür bilimsel eğitim ve üniversitelerin özerkliğini istedikleri için gözaltına alınan öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır" diye belirtti.

İnsan hakları savunucuları olarak tüm kademelerdeki öğrencilerin nitelikli ve bilimsel eğitime ulaşma hakları yanında eğitim, öğrenme, bilgiye erişim hakkına salt siyasi güdülerle yapılan müdahalelerin karşısında olduklarını vurgulayan İHD İstanbul Şubesi Eğitim Hakları Komisyonu, "Bilimsel, özgün ve yaratıcı bir eğitimin yolu koşulsuz özgürlükten geçer.  Üniversitenin asıl sahibi öğrenciler ve sonrasında akademik kadrolardır. Üniversitelerin özerkliğine yapılan her tür saldırıyı kınıyoruz. Üniversitelerin özerkliğine darbe ifade eden YÖK kaldırılmalı ve Cumhurbaşkanına rektör atama yetkisi de veren YÖK kanunu iptal edilmeli, antidemokratik yöntemlerle yapılan rektör atamasına karşı çıktıkları için gözaltına alınan öğrenciler derhal serbest bırakılmalıdır" diye kaydetti.