22 Eylül 2024 Pazar

İdlib'deki çatışmalarda 100'e yakın kişi öldü

İdlib'de Suriye ordusu ile Türkiye destekli Heyet Tahrir El Şam çetesi arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda son iki gün içerisinde her iki taraftan 100'e yakın kişi öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son iki gün içerisinde İdlib'de yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısı 96'ya çıktığını açıkladı.

Bu çatışmalar, ateşkesin yürürlüğe girdiği Ağustos sonundan bu yana İdlib vilayetindeki en şiddetli çatışmalar olarak değerlendiriliyor.

Gözlemevi, "Pazartesi sabahın erken saatlerinde İdlib'in güney doğusundaki bir çok cephede şiddetli çatışmalar yaşandı" dedi.

Son 48 saat içerisinde 51 Suriye askeri ile Türkiye'ye bağlı çetelerden 45 kişinin öldüğü bilgisi verildi.

İdlib kenti, Türkiye destekli Heyet Tahrir El Şam çetesinin kontrolünde bulunuyor. Bu bölge ile komşu Halep, Hama ve Lazkiye'den bazı alanlar halen rejim kontrolünün dışında bulunuyor. Suriye ordusunun operasyonları sonucu çete grupları giderek zayıflıyor.

31 Ağustos'ta ilan edilen ateşkese rağmen, bölgede son haftalarda çatışmalar ve bombardımanlar arttı.

22 Ekim'de İdlib vilayetinde rejimin kontrolündeki alanlara ilk ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, İdlib muharebesinin savaşa son vermek için kilit önemde olduğunu belirtmişti.