21 Eylül 2024 Cumartesi

ICOR 1. Kadın Konferansı'nı gerçekleştirdi

ICOR, 1. Kadın Konferansı'nı gerçekleştirdi. Konferansta, ICOR merkezinde bir kadın koordinasyonu kurulması kararı alınırken, Rojava'da direnen kadınlar selamlandı, "Biz kadınların Rojava’ya ihtiyacı var, Rojava’nın da bize ihtiyacı var" denildi.

Devrimci Parti ve Örgütlerin Enternasyonal Koordinasyonu (ICOR), 1. Kadın Konferansı'nı Almanya'da topladı.

Konferansa Meksika, Arjantin, Bangladeş, Fransa, Hollanda, Almanya, İngiltere, Afganistan'ın da içinde olduğu 16 ülkeden 18 örgütten çok sayıda kadın katıldı. Türkiye/Kuzey Kürdistanlı örgütlerden ise MLKP/Komünist Kadın Örgütü (MLKP/KKÖ), Komünist Gençlik Örgütü ve TKP-ML'den temsilciler konferansta hazır bulundu.

Asya kıtasından çok sayıda kadın örgütü temsilcisi ise vize engeli nedeniyle katılamadı. Afganistan Rawa, gönderdiği mesajla konferansı selamladı, ABD’nin yönetimi devrettiği Taliban ile birlikte kadınların tüm haklarının ortadan kaldırıldığını anlattı. 

Rojava'dan Demokratik Özerk Yönetim Cizirê Bölgesi Kadın Koordinasyonu Temsilcisi Evîn Paşo ve Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) Temsilcisi Fadya Sido da konferansa video mesaj gönderdi.

Dünya Kadın Konferansı Örgütleme Komitesi de Tunus'tan gönderdiği mesaj ile tüm kadınları 4 Eylül'de Tunus'ta başlayacak olan konferansa davet etti.

ERKEK ŞİDDETİ HER YERDE ARTIYOR
Kadın örgütleri, ülkelerinde kadınların durumuna ilişkin bilgileri aktardı. Kadına yönelik artan şiddet her ülkenin ortak noktası oldu. Ayrıca Fransa'dan Nepal'e kadın ile erkek arasındaki ücret eşitsizliği de bir diğer ortak noktaydı. Bangladeş ve Afganistan'da ise çocukların evlendirilmesinde ciddi artış olduğu belirtildi. Ukrayna savaşına dikkat çeken kadınlar, barış mücadelesinin büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

Konferansın ardından kadın temsilciler kürsüye çıkarak, Rojava'dan Afganistan'a, İngiltere’den Meksika’ya direnen tüm kadınları selamladı.

ICOR MERKEZİNDE KADIN KOORDİNASYONU OLUŞTURULACAK
Konferansın ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde, ICOR merkezinde bir kadın koordinasyonu kurulması kararı alındığı aktarıldı. Ayrıca, ICOR bileşeni tüm parti ve örgütlere, kadın özgürlük mücadelesini devrimci bir çizgide büyütme görevi hatırlatıldı, "Devrimci kadınlar, kadın kurtuluş mücadelesinin güçlerini birleştirme ve her türden gerici yaklaşımla mücadele etme sorumluluğuna da sahiptir" denildi.

ICOR bileşeni olmayan kadın örgütleri, "ICOR'un kadın dostları" olarak enternasyonal dayanışma ve işbirliğini büyütme kararı aldı.

Konferansta demans hastalığına rağmen hapishanede rehin tutulan Aysel Tuğluk'un durumuna da dikkat çekildi. Sonuç bildirgesinde ise Meksika'dan İran'a kadar tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

ROJAVA KADIN DEVRİMİ SELAMLANDI
ICOR 1. Kadın Konferansı ayrıca Rojava kadın devrimini de şu sözlerle selamladı: "1. ICOR Kadın Konferansı faşist Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yeni işgal tehdidine karşı aktif bir karşı çıkış ortaya koyuyor. Rojava’daki kadınların kazanımları emperyalizmin dünyayı açık bir krize sürüklediği bu karanlık dönemde bir umut ışığıdır. Biz kadınların Rojava’ya ihtiyacı var, Rojava’nın da bize ihtiyacı var. ICOR kadınları, tıpkı Kobanê hastane inşa dayanışma kampanyasında olduğu gibi Tunus’ta düzenlenecek Tabandan Gelen Kadınların 3. Dünya Kadın Konferansı’nda pratik bir dayanışma kampanyası önerecektir. Şimdi harekete geçme zamanı! Kadınlar başta olmak üzere bütün ilerici insanlığı, işgale karşı eyleme geçmeye çağırıyoruz."