21 Eylül 2024 Cumartesi

ICAD: Kayıp yakınlarının mücadelesini desteklemek için alanlara çıkın

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası ve Cumartesi Annelerinin 25 Mayıs günü gerçekleştireceği 1000. hafta eylemine ilişkin açıklama yapan ICAD Enternasyonal Büro, sokaklara çıkma, kayıp yakınlarının mücadelesine destek verme çağrısında bulundu.

Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararasi Komite (ICAD) Enternasyonal Büro, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası ve Cumartesi Annelerinin 25 Mayıs günü gerçekleştireceği 1000. hafta eylemine ilişkin açıklama yaptı.

Egemen sınıfların kendi sömürüye ve baskıya dayalı iktidarlarını sürdürmek için toplumsal muhalefete yönelik uyguladıkları saldırı yöntemlerinden birinin gözaltında kaybetme saldırısı olduğu belirtilen açıklamada, benzer saldırıların dünyanın birçok ülkesinde sürdüğü kaydedildi.

"Baskıya, sömürüye, yoksulluğa, kadına yönelik şiddete, doğanın ve iklimin tahrip edilmesine, ırkçılığa, savaşa ve silahlanmaya karşı mücadele eden, özgürlük, eşitlik ve adalet isteyen her yaştan ve her meslekten insanlar devlet güçleri veya onlara bağlı paramiliter güçler tarafından kaçırılarak işkence ile katledilmekte ve cesetleri kaybedilmektedir" denilen açıklamada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkede, politik öncü güçlerinin gözaltında kaybedilerek, toplumda kaygı, belirsizlik ve korku yaratılarak toplumsal muhalefetin susturulmaya çalışıldığı vurgulandı.

Gözaltında kaybetme saldırısının işçi sınıfı ve emekçilerin örgütlü mücadelesine yönelik olduğuna dikkat çekilen açıklamada, birçok ülkede uluslararası tekellerin aşırı kar uğruna bu saldırılarda doğrudan veya dolaylı olarak sorumluluğu olduğunun ispatlandığı belirtildi.

'PLAZA DE MAYO VE CUMARTESİ ANNELERİNİN MÜCADELESİ YOL GÖSTERİYOR'
Kayıp yakınlarının, ilerici ve devrimci güçlerle ortak mücadele ederek bu saldırıları önemli oranda geri püskürttüğü ifade edilen ICAD Enternasyonal Büro açıklamasında, "Arjantin'de Plaza de Mayo Annelerinin uzun yıllara yayılan mücadelesi, Türkiye ve Kürdistan'da Cumartesi Annelerinin, kayıp yakınlarının kararlı mücadelesi bu konuda yol göstericidir" denildi.

'MÜCADELE EDENLER YALNIZ BIRAKILMAMALI'
Gözaltında kaybedilenlerin büyük çoğunluğunun akıbetinin hala ortaya çıkarılamadığına işaret edilen açıklamada, şu çağrıya yer verildi: "Çünkü bu saldırıyı gerçekleştirmiş olan burjuva, faşist devletler, insanlığa karşı işledikleri bu suçun üzerini örtbas etmekte, failleri cezasızlık zırhı ile korumaktadırlar.
"Bundan dolayı da gözaltında kaybetme saldırısına karşı dünya çapında mücadelenin sürdürülmesi önemlidir. Bu saldırıya karşı mücadele eden, gözaltında kayıpların akıbetini ortaya çıkarılması ve sorumluların yargılanması için mücadele eden kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları yalnız bırakılmamalıdır."

'CUMARTESİ ANNELERİ 1000 HAFTADIR KAYIPLARINI ARIYOR'
Türkiye'de Cumartesi Anneleri'nin gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdükleri mücadelenin 25 Mayıs'ta 1000. haftasına gireceği hatırlatılan açıklamada, "1000 hafta boyunca sayısız defa gözaltına alındılar, işkence gördüler, haklarında davalar açıldı, ancak yılmadılar, susmadılar. Kayıplarını aramaya devam ettiler. Cumartesi Annelerinin, kayıp yakınlarının bu onurlu mücadelesini selamlıyoruz" denildi.

Hasan Ocak'ın kaçırılarak gözaltında kaybedildiği dönem olan 27 Mayıs 1995'de bir kampanya başlatıldığınının ve ardından Cumartesi Anneleri oturma eylemlerinin örgütlendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, 29 yıl içerisinde çok sayıda kayıp yakınının çocuklarının mezarına ulaşamadan yaşamını yitirdiği kaydedildi. Açıklamada, "Çocuklarının mezarını göremeden, kemiklerine hasret kalarak yaşama veda eden kayıp annelerine, babalarına sözümüzdür: Tüm gözaltında kayıpların akıbetini ortaya çıkarma ve sorumlularından hesap sorma mücadelemiz devam edecektir" sözü verildi.

DAYANIŞMA İÇİN ALANLARA ÇIKMA ÇAĞRISI
17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası ve da 25 Mayıs'ta Cumartesi Annelerinin 1000. hafta eylemi ile dayanışma amacıyla alanlara çıkma çağrısı yapan ICAD Enternasyonal Büro, "Gözaltında kaybedilenleri unutmayacak ve unutturmayacağız" dedi.