21 Eylül 2024 Cumartesi

İbrahim Ayhan sonsuzluğa uğurlandı

Hewler'de yaşamını yitiren HDP eski milletevekili İbrahim Ayhan'ın cenazesi getirildiği Siverek Devlet Hastanesi Morgu'ndan alındı. Cenaze araç konvoyuyla helallik için doğduğu eve götürülüyor. Ardından polis ablukası altında Nato Mezarlığı'na getirilen Ayhan'ın cenazesi son yolculuğuna uğurlardı. Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nin Hewler kentinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Urfa Milletvekilli İbrahim Ayhan'ın cenazesi, sabaha karşı getirildiği Siverek Devlet Hastanesi morgundan alındı.
 
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı üyeleri, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık, HDP milletvekilleri, ESP MYK Üyesi Suat Çorlu, Barış Anneleri, TJA üyeleri, HDP Urfa, Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Mersin, Adana, Adıyaman,  Antep il ve ilçe yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra binlerce kişi "Şehit namirin" sloganıyla teslim aldığı cenaze, Ayhan'ın doğduğu eve doğru yola çıkarıldı.
 
Hastane önünde duygularını dile getiren Ayhan'ın eşi Rezan Ayhan, "İnsan evinde yemek yiyemiyor, kapı önüne çıkamıyor. Nasıl bir Başbakan, nasıl bir Cumhurbaşkanı var. Eline silah almadı 'terör propagandası' diyorlar, neyin terörü? Ne yaptı ki cezaevinde ateşe verdiniz, yakmaya çalıştınız. Yeter artık. Eşim o topraklara kaçmadı, dünyaya her şeyi anlatmaya gitti. Derin insandı, kitaptı, felsefeci idi. Herkes seviyordu. Suçumuz ne? TC. kimliği taşımamız mı, bu topraklarda doğmamız mı? Eşim sadece barış istedi" dedi.
 
Ayhan'ın annesi Zekiye Ayhan'ın "Erdoğan elim yakandadır. Erdoğan senin de yüreğin yansın. Ben bu gün ayakta duracağım. Bugün İbrahim için ellerim havada kalacak. Erdoğan'ın zulmünden oğlum gitti. Kimsenin haram lokmasını yemedi, kendi şerefi ve namusuyla yaşadı. Yoruldu, bu zulme kalbi dayanmadı" diyerek hastane önünde yaktığı ağıtlar duygusal anlara neden olurken, oluşan araç konvoyunun başındaki cenaze aracına Ayhan'ın büyük boy fotoğrafı asıldı.
 
Törene katılanlar Ayhan'ın fotoğraflarını yakalarına taktı. Polis ablukası altında cenaze yüzlerce araçlık konvoyla Siverek çarşı merkezinden aile evine doğru götürüldü.
 
Cenaze, aile evinde alınan helallikten sonra defin edilmek üzere Nato Mezarlığı'na götürüldü.
 
Mezarlık girişinde çevik kuvvet polisi barikat kurdu. Kitle barikata rağmen mezarlığa "Şehid namirin" sloganlarıyla girdi. Ayhan'ın cenazesi dualar eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.
 
TÜRK: KÜRT HALKI SENİ UNUTMAYACAK
 
Mezarlıkta konuşan yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Biz bugün, İbrahim Ayhan'ın yoldaşları arkadaşları olarak, bu değerli ve devrimci kardeşimizi kutsal topraklarda son yolculuğuna uğurluyoruz. Fakat biz biliyoruz ki, Kürt halkının geleceği ve özgürlüğü için, çok değerli, çok önemli ve onurlu bir çalışma yürüttü. Biz diyoruz ki İbrahim arkadaş emeğin, katkıların ve ödediğin bedeller için teşekkürlerimizi sana iletiyoruz. İyi bilesin ki, Kürt halkı, kendi geleceği, demokrasi ve özgürlüğü için çalışanları, emek verenleri asla unutmayacaktır" dedi. 
 
BULDAN: İBRAHİM YOLDAŞIN ÖDEDİĞİ BEDEL BÜYÜK BİR BEDELDİR
 
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise "İbrahim yoldaşımızın sevgili arkadaşları, öncelikle hepimizin başı sağ olsun. Allah rahmet etsin, Allah hepimize sabır versin. İbrahim yoldaşımız, Kürt halkına uygulanan bütün zulümleri gördü. İbrahim yoldaşımız cezaevlerini gördü ama en sonunda sürgünde yaşamını yitirdi. Kürt halkına reva görülen her türlü zulme tanıklık etti, her türlü zulmün karşısında mücadele etti. İbrahim yoldaşımız, barış ve demokrasi mücadelesinin büyük bir neferiydi. Ancak bu sistemin bu devletin Kürt halkına ve bu ülkedeki hak ve adalet arayışında olanlara reva gördüğü zulümden İbrahim yoldaş da kendi nasibini aldı. Büyük bir bedeldir. İbrahim yoldaşın ödediği bedel, Kürt halkının ödediği bedellerden sadece bir tanesidir" diye belirtti.
 
Buldan konuşmasının devamında "İbrahim Ayhan, özgürlük, demokrasi, barış ve emek alanında büyük bir mücadele verdi. Ancak bu sistem ona bu ülkede yaşamayı reva görmedi. Bu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Sağlık sorunlarından dolayı bu ülkede tedavi bile olmadı. Kendi topraklarına, güneye Kürdistan Bölgesine gitti. Ve yaşamının geri kalan kısmını orada sürdürmek istedi. Ancak yolda Azrail ne yazık ki onu bizden aldı. Acımız çok büyük, çok derin, kıymetli bir mücadele arkadaşımızı, değerli bir yoldaşımızı kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun. Kürt halkının başı sağ olsun. Her birimiz birer İbrahim Ayhan olacağız. Onun bize bıraktığı mirası biz yürüteceğiz. Sevgili İbrahim Ayhan, gözün arkada kalmasın, yoldaşların senin bıraktığın mirasa sahip çıkacak. Onun için bugün buradayız. Seni en iyi şekilde uğurlamaya çalışacağız. Ruhun şad olsun, Allah rahmet etsin diyorum" diye konuştu. 
 
'SEN TÜM HALKLARIN KAHRAMANI OLDUN'
 
Buldan'ın ardından konuşan Ayhan'ın yeğeni Fatoş Ayhan ise Ayhan'ın bir iyilik meleği olduğunu söyledi. Ayhan'ın tüm ezilen ve zulme uğrayanların yanında olduğunu ifade eden Ayhan, "Hiçbir görevden kaçınmaz, en zor görevlere bile talip olurdun. Emekçinin emek mücadelesini yürütür, köylünün ise kan davalarının barış elçisi olurdun. Sur'da, Nusaybin'de, Suruç'ta sivil canların siperiydin. Cenazelerin baş omuz vereniydin. İlkokulda öğretmen bize 'kendinize örnek aldığınız kahramanı' yazın dediğinde, seni yazmam tesadüf değildi. Ben büyüdüm ve sen tüm halkların kahramanı oldun. Güle güle kahramanıma, selam olsun onun bıraktığı mücadeleye” diye kaydetti.
 
Konuşmaların ardından Ayhan toprağa verilirken, siyasetçiler ve kalabalık ilçe merkezindeki Yenişehir Cami ve Taziye Evi'ne geçerek aileye taziye ziyaretinde bulundu. Ayhan'ın taziyesi 3 gün sürecek.