23 Eylül 2024 Pazartesi

Hukuk örgütleri DTK ve ÖHD'yi ziyaret etti

ÖHD'nin de aralarında bulunduğu ve birçok hukuk örgütünden oluşan bir heyetin DTK ziyaretinin ardından İHD'de gerçekleştirdiği açıklamada, tecride ve DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in 80 gündür sürdürdüğü açlık grevine dikkat çekildi.
Özgürlükçü Hukuk Derneği (ÖHD) üyelerinin de aralarında bulunduğu ve birçok hukuk örgütünden oluşan bir heyet, Demokratik Toplum Kongresi'ni (DTK) ziyaret ettikten sonra Galeria İş Merkezi'ndeki ÖHD binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi Avukat Bahri Belen, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tecride ve yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekmek için 80 gündür açlık grevinde olduğunu belirtti.
 
Belen, "İmralı tecridi Guantanamo koşullarına benziyor. İmralı'daki infaz rejimi yasalarımıza da uymuyor. Hiç kimsenin cezasının infazı sırasında kötü davranılmaya ve kötü koşullar yaşatılma hakkı yoktur. Ayrıca hiçbir sosyal statü dikkate alınmaksızın eşit koşullar uygulanmalıdır. Öcalan ile ilgili İmralı uygulaması yakınları, avukatları ile görüşmesine verilen ceza ile tayin edilen kanuni temsilcisine dahi görüşülmesine engel olunuyor. Bu hukuki açıdan kabul edilemez. Devlet 2005 ile 2009 yılları arasında yaşanılanları gerekçe göstererek tecridin uygulandığı şeklinde savunma yapıyor" dedi.
 
Belen, Leyla Güven'in İmralı'da uygulanan tecridden dolayı açlık grevine başladığını kaydederek, Güven'in ardından birçok tutsağında cezaevlerinde aynı taleple greve başladığını ifade etti. Belen, "Tecrit hem iç hem infaz hem anayasa hem de uluslararası hukuka uygun değildir. Yasadışı uygulamanın bir an önce kaldırılması gerekir. İstanbul'daki birçok hukuk kurumu olarak insan haklarını hukukunu savunarak bunu gerçekleştirinceye kadar susmayarak sesimizi yükselteceğiz" diye konuştu.