21 Eylül 2024 Cumartesi

Hrant Dink davasında mahkeme heyeti ikinci kez değişti

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti dava duruşmasına HSK kararnamesi ile görev yeri değişmesine rağmen, tebligat yapılmadığı için önceki heyet başkanı başkanlık yapmaya devam etti. Talepleri alan mahkeme başkanı duruşmayı yarına erteledi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin açılan davanın 78. duruşması, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 6'sı tutuklu 85 kamu görevlisinin yargılandığı davanın duruşması mahkeme heyetinin yerini almasıyla başladı. 
 
Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan ve diğer mahkeme üyelerinin görev yerleri 19 Eylül 2018 tarihli son Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesi ile değiştirildi. Ancak Horasan, bugün görülen duruşmaya başkanlık etmeye devam etti. Horosan, yeni yetkilendirmenin kendisine tebliğ edilmediği için duruşmaya başkanlık yaptığını belirtti.
 
Duruşma savcısının da değiştiği görüldü. 
 
Bazı tutuksuz sanıkların hazır bulunduğu duruşmaya, başka davalardan tutuklu bazı sanıklar SEGBİS ile katıldı. Duruşmada söz alan Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy'un tanık olarak dinlenmesini istedi.
 
Talepleri alan mahkeme başkanı Horasan, duruşmayı yarına erteledi.
 
Yetki tebliğ edilmesi durumunda, duruşmaya Emre Efe Şimşek başkanlık edecek.
 
HRANT'IN ARKADAŞLARI ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPTI
 
Duruşma öncesi Hrant'ın Arkadaşları adliye önünde basın açıklaması yaptı. "Hrant için adalet için" pankartının açıldığı eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı. Basın açıklamasını Hrant'ın arkadaşı Bülent Aydın yaptı.
 
Davanın 78. duruşması olduğunu hatırlatan Aydın, "Bu hafta 10 önemli tanık dinlenecekti. İçlerinde dönemin jandarma ve emniyet sorumlularının da olduğu tanıklar. Fakat hafta içinde 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin tümden ve bir kez daha değişmesi nedeniyle haftalık duruşma yapılmayacak. Bugün ki duruşmada heyet, talepleri alacak. Bakalım bu Hrant Dink cinayeti davası daha kaç heyet görecek" dedi.
 
Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürüldüğünü ve 2 Temmuz 2007'de davanın ilk duruşmasının görüldüğünü hatırlatan Aydın, "Henüz adaletin neresinde olduğumuzu söyleyemiyoruz. 3 ana iddianame ile birleşen 85 sanıklı davada geçen duruşma dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Ali Öz'ün de tahliyesiyle bir yılda 25 tahliye gerçekleşti. Davada, 6 tutuklu sanık ve 10 firari sanık var. Hrant Dink cinayeti henüz aydınlatılmadı. Bazı kamu görevlileri hakkında henüz soruşturma yürütülmedi. Soruşturmanın genişletilmesi talebine henüz yanıt verilmedi. Adalet talebimizi ilk günkü inatla bir kez daha haykırmak için buradayız. Hrant Dink cinayetiyle ilgisi olan herkes yargılanana kadar biz bitti demeden bu dava bitmez" diye konuştu.