22 Eylül 2024 Pazar

HPC üyeleri: Özgücümüz ile mahalle ve kentlerimizi savunuyoruz

Rojava'da halklar, kentlerini savunmak için özsavunma örgütlerini büyütüyor. Qamişlo'da HPC üyeleri, kent genelinde güvenlik noktaları oluştururken, kontrolleri sıklaştırdı. Halk aynı zamanda mahallelerde devriye ekipleri çıkararak yaşam alanlarında halk denetimini daha güçlü sağlıyor.

Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarına karşı Rojava halkları öz savunma örgütleri olan Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) çalışmaları ile kentlerin güvenliğini sağlıyor.

Rojava devriminin inşa sürecinde sokak savunması temelinde kurulan HPC, 2015'te yüzlerce delegenin katılımıyla düzenlenen konferansla çalışmalarını genişletmişti. Kadın Toplumsal Savunma Güçleri de (HPC Jin) 2016 yılında kurulmuştu.

Kuruluş çalışmalarından itibaren özsavunma örgütlerinde yer alan HPC Jin mahalle sorumlularından Zübeyde Ali, halkın kent genelinde iç güvenlik konusunda önemli bir rol üstlendiğine işaret etti. Ali, "Halkını savunanlar, onurunu ve özgürlüğünü savunanlardır. Biz topraklarımızı bırakmayacağımızı her fırsatta dile getiriyoruz. Bütün halkı da toplumsal savunmada yer alamaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Ali, şunları söyledi: "Komitelerde yer alan birçok kişiye eğitimler verdik. Aynı zamanda DAİŞ çetelerine karşı yapılan özgürleştirme hamlelerinde, Gire Spi, Tabqa, Hol, Şeddade, Til Hemis ve Rakka operasyonlarında yerimizi aldık. Son olarak Serekaniye direnişinde de arkadaşlarımız yer aldı." 

'HALKIN GÜVENLİĞİ İÇİN SOKAKLARDA OLACAĞIZ'
Halkın kendi güvenliğini sağlamak için öz savunma örgütlerinde yer almasının en onurlu duruş olduğunu dile getiren Ali, "Herkes toplumsal inşada yerini almalı ve toplumun özgürleştirilmesinde rolünü oynamalı. Halkın özgürlüğü için kendimizi örgütlemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Ali, işgal saldırıları ile DAİŞ'in uyuyan hücrelerine karşı mahallelerde savunmayı geliştirdiklerini vurguladı. Ali, şöyle devam etti: "Türk devleti ve desteklediği çetelerin mahallelerimize ve halkımıza yönelik saldırılarının önüne geçmek için İç güvenlik Güçleri ile ortak çalışarak sokak devriyeleri atıyoruz. Bunu halkımızın huzurlu şekilde yaşaması için yapıyoruz. HPC olarak halkımızın güvenliği için sokaklarda olmaya devam edeceğiz."

'ÖZ GÜCÜMÜZ İLE TOPRAKLARIMIZI SAVUNACAĞIZ'
HPC sorumlularından Huner Qamişlo, toplumsal savunma güçlerinde yer alanların gündüz kendi işlerini yaptıklarını, akşamları ise sokak devriyelerine çıktıklarını ve kimi noktalarda ise nöbet tuttuklarını dile getirdi. Qamişlo, "Eğer topraklarımızı biz savunmazsak kim bizim topraklarımızı savunacak?" diye sordu ve şöyle devam etti: "Ne ABD gelip savunur ne de Rusya. Türk devleti ve çeteleri düşmanlarımız. Öz gücümüz ile topraklarımızı savunacağız. Türk devleti bu topraklara saldırarak Kürt halkının kazanımlarını yok etmeyi amaçlıyor. Yaşadığımız alanları sonuna kadar savunacağız. Bütün halklar omuz omuza mahallemizi, sokağımızı savunacağız."

'MAHALLEMİZİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
HPC üyesi Veysi Abdülaziz Hesen, halkı savunmak için nöbet tuttuklarını dile getirdi. Türk devleti ve çetelerinin saldırılarına karşı mahallelerini koruduklarını dile getiren Hesen, şöyle konuştu: "Toplumsal savunma gücü olarak, topraklarımızı, mahallemizi, halkımızı savunmak için mücadele ediyoruz. Attığımız devriyeler ve ortaya çıkardığımız çalışma ile kenti etkileyen kimi suçların önüne geçiyoruz. Kim topluma zarar veriyorsa ve toplumun değerlerine karşı çıkıyorsa onları yakalıyoruz ve İç Güvenlik Birimlerine teslim ediyoruz. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

Hileliye mahallesinde devriye ekiplerinde yer alan Mihemmed Ali ise uzun bir süredir özsavunma gruplarında yer aldığını dile getirdi. Halkı olası saldırılardan korumak için nöbet tuttuklarını ifade eden Ali, "Elimizden geldiğince mahallemizi savunmaya devam edeceğiz. Halkı savunmak için kavşaklar, sokak araları ve ana caddelerde devriye atıyoruz. Önüne geçemeyeceğimiz bir durum olduğunda İç Güvenlik Birimlerine haber veriyoruz. Onlar ile birlikte sorunları çözmeye çalışıyoruz" diye belirtti.

Halkı HPC'yi sahiplenmeye çağıran Ali, şunları ifade etti: "HPC olarak mahallemizi savunacağız. Bütün halkımıza sesleniyoruz. HPC içerisinde yerlerini alarak toplumu savunabilirler."

KADINLARA ÖZSAVUNMA ÇAĞRISI: GELİN MAHALLEMİZİ KORUYALIM
HPC Jin üyesi Esma Cemil İsa mahalle ve sokakları çeteler ve kötülüklerden koruduklarını dile getirdi. İsa, şöyle konuştu: "Türk devleti topraklarımıza saldırı başlattı. Sokaklarımızda her türlü saldırıya karşı önlem alıyoruz. Bütün halkımızın destek olmasını istiyoruz. Biz mahallemizi savunarak işgalci saldırılara karşı duruşumuzu ortaya koyuyoruz."

Kadınlara seslenen İsa, "Gelin bu sokakları, caddeleri ve mahallemizi birlikte koruyalım. Biz aynı zamanda, şehitlerin emaneti olan bu sokakları savunuyoruz. Şehitlerimize bağlılığımızı gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

'BU DEVRİM KADIN DEVRİMİDİR SAVUNACAĞIZ'
HPC Jin sorumlularından Semira Mihemmed de en büyük saldırıların kadınları hedef aldığını söyledi. Mihemmed, HPC Jin'in meclisler, komünler ve nerede ihtiyaç duyuluyorsa orada yer aldıklarını dile getirdi. Mihemmed, işgalci çeteleri özel olarak kadınları hedef aldığını dile getiren Mihemmed, "Faşit Türk devletine bağlı çetelerin Çiçek Kobane'yi nasıl esir aldıklarını gördük. Yine Amara'nın cansız bedenine yaptıklarını. Buradan sesleniyoruz. Biz Avesta'yız, Barin'iz, Amara'yız. Mücadelemizden asla geri adım atmayacağız. Kanımızın son damlasına kadar direnişi sürdüreceğiz. Bu devrim kadın devrimidir. Biz bu devrimi savunacağız. Bu topraklar, bu ülke bizim. Ülke savunmasında kadınlar olarak rolümüzü oynayacağız, topraklarımızı savunacağız" dedi.