6 Ekim 2024 Pazar

Hopa halkı, sahilin boydan boya doldurulmasını istemiyor

Hopalılar, sahilllerinde boydan boya dolgu yapılmasını içeren nazım ve imar planlarına karşı dava açtı. Yarın plana göre deniz dolgusunun yapılacağı sahilde bilirkişi incelemesi yapılacak.

Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan ve sahil düzenlemesini içeren nazım ve imar planlarına ilişkin basın açıklama yapıldı. Kıyı ve Sahil Düzenlemesi Amaçlı 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planına karşı çıkan Hopalılar, Rize İdare mahkemesine dava açtı. Yarın bilirkişi incelemesi yapılacak.

Evrensel'in haberine göre; Hopa Parkında konuyla ilgili yapılan eylemde konuşan Avukat Eray Güven açılan davaya dair bilgiler verdi, Harita ve Kadastro Mühendisi Volkan Bilgin de teknik konulara değindi. Planların Sugören balıkçı barınağı ile Hopa Limanı arasındaki bölgeyi kapsadığı belirtilen açıklamada, bu planların Hopa sahilinin boydan boya doldurulmak anlamına geldiği belirtildi.

SAHİLİ 67 BİN 500 KAMYONLUK MALZEME İLE DOLDURMA PROJESİ
Önerilen dolgu alanının yaklaşık 80 m ile 100 m deniz yönünde ilerleyen ve iki liman arasını kapsayan alanda olduğu belirtildi. Söz konusu dolgu alanının tamamının yaklaşık 344.000 m2 olduğu (34 hektar), dolgu malzemesi için yaklaşık olarak 1.350.000 m3 malzeme kullanılacağı düşünüldüğü, ortalama bir kamyonun 20 m3 malzeme taşıdığı varsayıldığında 67.500 kamyonun sefer yapacağı bir projenin planlama ilkelerine aykırı olarak hazırlanmış olduğu hususu vurgulandı.

Hopa Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan ve uygulamaya konulmak istenen bu kıyının doldurulmasına karşılık Hopalılar hem yargıya giderek bu projenin durdurulup iptal edilmesini isterken hem de "Sahilime Dokunma" sloganıyla Türkçe, Lazca ve Hemşince yazılı pankartlar hazırlayarak bu projeye tepki gösterdiler. Etkinlikte bir çok vatandaş da itirazlarını dile getirdi.

Projeye karşı Rize İdare mahkemesine karşı açılan dava ile ilgili olarak oluşturulan bilirkişi heyeti. Yarın Hopa sahilinde keşif yapacak.