21 Eylül 2024 Cumartesi

Hindistan'da kadınlar 'Hepimiz Bilkis Bano'ylayız' dedi

Hindistan'ın Gujarat eyaletinde 2002 yılında Bilkis Bano'ya toplu tecavüz saldırısında bulunan ve ailesinden 14 kişiyi katledenler serbest bırakıldı. Ölüm boyu hapis cezasına çarptırılan katil ve tecavüzcülerin serbest bırakılması pek çok kentte haftalardır süren eylemlerle protesto ediliyor.

Hindistan'da Bilkis Bano'ya toplu tecavüz saldırısında bulunan ve ailesinden 14 kişiyi katleden 11 kişi serbest bırakıldı. 2002 yılında yaşanan saldırının ardından tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan tecavüzcü ve katillerin serbest bırakılması, pek çok kentte yapılan eylemlerle protesto ediliyor.

Yeni Hindistan'ın Gujarat eyaletinde yaşanan saldırının ardından katiller ve tecavüzcülerin 14 yıl tutuklu kaldıktan sonra 16 Ağustos günü serbest bırakılmasına tepki gösteren Bilkis Bano, kararın iptal edilmesini istedi. Adalete olan inancının sarsıldığını belirten Bano, "Bir kadın için adalet nasıl böyle sonlanır? Ülkemizin en yüksek mahkemelerine inandım" dedi. Kararın geri çekilmesini isteyen Bano, korkusuzca ve huzur içinde yaşama hakkının geri verilmesini istedi.

Katil ve tecavüzcülerin sevinçle karşılanması ve boyunlarına insanları onurlandırmak amacıyla kullanılan çiçek demetleri takılması görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması tepkilere neden oldu.

11 katil ve tecavüzcünün serbest bırakılmasının ardından çok sayıda kentte eylemler yapıldı. Kararın geri çekilmesini, katil ve tecavüzcülerin tutuklanmasını isteyen kadınlar, Kalküta, Yeni Delhi, Mumbai, Bengaluru başta olmak üzere çok sayıda kentte eylemler yapıldı.

Kalküta'da yapılan eylemde, ömür boyu hapis cezası verilenlerin 14 yıl hapishanede kaldıkları gerekçesiyle serbest bırakılmasına tepki gösterildi.

Jamia Milia Islamia Üniversitesi öğrencileri de Yeni Delhi'de eylem yaptı, tecavüzcü ve katillerin serbest bırakılmasına tepki gösterildi.

Mumbai'deki Dadar'da Bilkis Bano ile dayanışma eyleminin yanı sıra Bengaluru'da da kadınlar Özgürlük Parkında bir araya gelerek karara tepki gösterdi.

Müslüman Konseyi Başkanı İbrahim Tai ise karara tepki göstermek için Mumbai'deki Minara Mescidi dışında açlık grevi eylemi başlattı. Tai, Bilkis Bano için adalet talebini dile getirdi.

Ahmedabad'da yapılan eyleme ise polis saldırdı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı eylemde, gözaltına alınanlar arasında oturma eylemi yapan Kongre üyeleri de bulunuyor.

Hindistan Komünist Partisi (CPIML), Hindistan İlerici Kadınlar Derneği (AIPWA), Hindistan Öğrenci Derneği'nin (AISA) de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum ve parti Yeni Delhi'de eylem yaparak, "Hepimiz Bilkis Bano'ylayız" dedi.