6 Ekim 2024 Pazar

Hewlêr'de Türk devleti protesto edildi

Kürdistan Komünist Partisi'nin çağrısı ile Federal Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Hewlêr'de parlamento önünde Türk devletinin işgal saldırıları protesto etti, Türk devletinin askeri varlığına son verilmesi istendi.

Türk devletinin 23 Nisan'dan bu yana Metina, Avaşin ve Zap bölgelerine yönelik işgal saldırıları sürüyor.

Köyler sistematik olarak hedef alınarak boşaltılırken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti sessizliğini koruyor.

İşgal saldırılarına karşı ise Güney Kürdistan'da tepkiler büyüyor. Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Türk devletinin işgal saldırıları ve bölgedeki askeri varlığına karşı Hewlêr Parlamentosu önünde eylem yaptı.

Burada yapılan açıklamada "Irak ve Türk devleti arasında sınır güvenliğine ilişkin yapılan anlaşma bozulmalı ve Türk devleti işgalciliğine karşı bir sınır konulmalı. Türk devleti Kürdistan Bölgesi'nden çıkarılmalı" denildi.

Açıklamada uluslararası hukukun ihlali, doğaya verilen zararlar ve orman kesimi hatırlatılarak bunların savaş suçu olduğu belirtildi. Doğanın korunmasını isteyen eylemciler, İran devletinin de ihlallerde bulunduğunu ve son olarak bölgenin su kaynaklarını kestiğini belirtti.

Açıklamada, "Kürdistan Bölgesi'nin kötü yönetimi nedeniyle hak ve özgürlükler ayaklar altına alınıyor. Çalışanlar ve emeklilerin maaşları düşürüldü. Ayrıca fiyatlar arttı, vergiler vatandaşlar üzerinde ağır bir etkide bulunuyor" denildi.

Açıklamanın ardından KKP, Türk devletinin işgal saldırıları ve Kürdistan Bölgesi işçilerinin haklarına ilişkin taleplerini parlamentoya sundu.