22 Eylül 2024 Pazar

Hesen: İşgal saldırılarına karşı birleşelim

Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıların sürdüğünü belirtti, "Uluslararası güçler sessiz kaldığı için Türk devleti ve çetelerin saldırıları sürüyor. ABD ve Rusya halklara karşı sorumluluklarını yerine getirmelidir" dedi. Hesen, Kürt halkına ve siyasi partilere de birlik çağrısı yaptı.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırıları devam ediyor. Son olarak Til Rifat'ta, Efrin'deki katliamlardan kurtulmak için gelen halkın yaşadığı bölgeye saldırı düzenlenmiş, 8'i çocuk 10 sivil yaşamını yitirmişti.

Bu saldırıların ardından gözler Kobanê'ye çevrilmiş durumda. Kobanê halkı, sınır hattında Rusya ve Türkiye'nin ortak devriyesine tepki göstermiş, taş ve molotoflarla karşılık vermişti. Devriye, tamamlanamamıştı. Kobanê'de her şeye rağmen yaşam normal akışında devam ediyor, halkın örgütlenme çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Kongre Star, Özerk Yönetim ve TEVDEM halkı sürece dair bilgilendiriyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, son gelişmeler ve Fırat bölgesine yönelik işgal saldırısını ETHA'ya değerlendirdi.

Til Rifat'a yönelik saldırıyı kınan ve yaşamını yitirenleri anan Hesen, katledilenlerin Efrin'den çetelerin katliamından kurtulmak için Til Rifat'a geldiğini hatırlattı. Halkın, çadırlarda, derme çatma evlerde yaşam mücadelesi veren halkın herkesin gözü önünde, bütün uluslararası güçlerin sessizliği arasında katledildiklerini kaydetti. Kobanê'nin özgürlüğü için ortaya çıkan direniş ve dayanışmayı hatırlatan Hesen, "Aynı direniş bu süreçte yaşanmadı. Maalesef uluslararası güçler katliamlara karşı sessiz. Kobanê sürecinde ortaya çıkan direniş sadece Kürt halkı için değildi bu coğrafyada yaşayan bütün halklar için ortaya konulan bir direnişti" dedi.

'DÜNYADA KATLİAM YAPAN IŞİD ÇETELERİNİ BU HALKIN EVLATLARI DURDURDU'
IŞİD çetelerinin Kobanê'de yenilgiden sonra büyük bir güç kaybettiğini vurgulayan Hesen, "IŞİD çeteleri birçok dünya ülkesinde, Fransa, Londra, ABD'nin de aralarında olduğu bir çok ülkede saldırılar düzenledi. İnsanları katletti. Kimse onların karşılarında duramadı. Onların kaşılarında duran, onlara karşı savaşan, herşeyleri ile direnen Kürt halkının yiğit kadın ve erkek savaşçılarıydı. Bunlar YPG, YPJ, Enternasyonalist komünist savaşçılardı. Bu çeteler bir günde, 24 saat içerisinde Musul ve Rakka'yı ele geçirdiler. Fakat Kobanê halkı ve savaşçıları YPG, YPJ çatısı altında bu çetelere karşı büyük direniş örneği gösterdi. Bu çetelerin yok olmasını, Kuzey ve Doğu Suriye'de IŞİD'in yenilmesinin önünü açtılar" diye belirtti.

Uluslararası güçlerin, IŞİD çetelerine karşı direnen güçlere destek vermesi gerektiğini kaydeden Hesen, şöyle devam etti: "Bugün okullarda, sokakta bu kadar çocuk katlediliyorsa çeteler tarafından uluslararası güçler gözlerini ve kulaklarını bu katliamlara karşı kapatmasınlar ve bu çocuklara sahip çıksınlar. Bu çocukların aileleri IŞİD çetelerini bitirdi ve dünyaya IŞİD'in yenilebilecek bir çete olduğunu gösterdiler. Bundan kaynaklıda uluslararası güçler çocuklara ve halkımıza sahip çıkmalı onların özgürlüklerini savunan güçler ile ortak hareket ederek bu işgalci çetelerin işgal topraklarından çıkartılması için çaba harcamalıdırlar."

"Bugün en fazla gündeme gelen konu sınır güvenliği ve M-4 yolu. Bu konuda çeşitli görüşmeler yaptık" diyen Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, "İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Rotko (M4) yolunu ele geçirmesinin ardından artık kimse bu yolu kullanamıyor. Sivil halkımız ticaretini de gidiş gelişlerini de bu yolu kullanarak yapıyordu. Yol kapalı olduğu için halk, birçok tehlikeyi göze alarak farklı yollar bulmaya çalışıyor. Bütün dünya halkları bu zulmün karşısında durmalıdır."
Rusya ve ABD'nin saldırılara karşı sessiz kalmasını eleştiren Hesen, "Uluslararası güçler ABD ve Rusya gibi ülkeler bu katliamlara karşı tutumlarını netleştirmeliler. Türk devleti çeteleri sadece Kuzey ve Doğu Suriye'de desteklemiyor. Aynı zamanda Libya'da çetelere silah yolluyor. Birçok defa çetelere silah yollarken Libya hükumeti tarafından yakalandı. Türk devleti çeteleri destekleyerek kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor" dedi.

'BİRLİK TARTIŞMALARINDA KÜRT HALKININ KAZANIM VE HAKLARI SAVUNULMALI'
Hesen, Kürt ulusal birliğine ilişkin tartışmalara da dikkat çekti, "Birlik çalışmaları Rojava devriminin başlarında olmalıydı" dedi. Hesen, "Bu süreçte kirli ittafak yapan, kendilerine Kürdüm deyip Erdoğan'ın yanında yer alan bazı siyasi partiler, ENKS gibi hareketler işgalcilik ile kendilerini övüyorlar. 'İşte Erdoğan bize devlet kuruyor' diyorlar. Şeyh Said'lerden, Qazi Muhammed'lere kadar Kürt önderlerinin bütün ayaklanma hareketleri Türk devleti ve Osmanlı tarafından bastırıldı. Bunu herkes biliyor. Yine Güney Kürdistan'da Mesud Barzani'nin çağrısı ile referandum yaptığında Türk devleti bunun karşısında durdu ve saldırdı. Türkiye'nin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bir sözü vardı. 'Kürtler Afrika'da bir çadır açsalar biz o çadırı başlarına yıkarız' diye. Türkiye'de ve dünyada siyaset yürüten ve kendini Kürtlerin öncüsü siyasetçisi gören herkes bu süreçte rolünü oynamalı" diye belirtti.

Hesen, Kürt halkına ve Kürt siyasetçilere şu çağrıyı yaptı: "Kendi özgürlük mücadelemizi ancak birlikte verebiliriz. Kendi birliğimizi oluşturmamız için artık zaman kaybetmemeliyiz. Bu ulusal birlik tartışmalarında, bütün çıkarlar bir yana bırakılıp, Kürt halkının hakları ve kazanımlar savunulması gerekiyor. Bunun için bütün Kürt hareketleri üzerine düşeni yapmalı."

KUZEY VE DOĞU SURİYE HALKLARINA ÇAĞRI
Fırat Bölgesi Savunma Bakanı İsmet Şex Hesen, Kuzey ve Doğu Suriye halklarına ise şöyle seslendi: "Kürt, Arap, Türkmen Süryani halklarına şunu diyorum; Serekaniye ve Girê Spi'de yaşayan halkların ne kadar zorluklar çektiğini görüyoruz. Serekaniye'de de Girê Spi'de de halk ekmek için, mazot için sokaklarda mücadele veriyor. Çeteler Efrîn'de yaptıklarını bugün Girê Spi ve Serekaniye'de yapıyorlar. Bugün Girê Spi ve Serekaniye'de yaşananların önüne geçemezsek işgalcilerin ortaya çıkardığı sorunlar bütün bölgede yaşanır. Bunun için herkes bu işgal saldırılarının durdurulması için adım atmalıdır. Kürt halkının dört parça Kürdistan da ortaya çıkaracağı birlik bölgede ki huzurun, eşitliğin ve kardeşliğinde sürmesi anlamına gelecektir" diye kaydetti.