22 Eylül 2024 Pazar

Hesekê'de Zehra öğretmene destek yürüyüşü

Hesekê'de yüzlerce öğretmen, Kürt Dili öğretmeni Zehra Mihemed için idam kararı veren İran rejimini yapılan yürüyüşle protesto etti.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinde yüzlerce öğretmen ve Özerk Yönetimi'ne bağlı kurum üyeleri, Zehra Öğretmen hakkında idam kararı veren İran rejimini protesto etti. Mifti köprüsünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Zehra Mihemed'in mücadelesini selamladı.

"Hepimiz Zehrayız", "Dilimiz varlığımızdır", "Anadili olmadan yaşam olmaz" yazılı pankartlar ve Zehra Mihemed'in fotoğraflarını taşıyan kitle, Şehit Serhat kavşağına yürüdü. Burada yapılan saygı duruşu ardından öğretmenler adına açıklama yapan Diyana Ebdelkerim, "Dünyadaki bütün insanlar kendi anadilleriyle konuşuyor. Çünkü dil kimliktir. Ancak Kürt dilini ve halkını yok etmeyi amaçlamış Kürt halkının düşmanları, Kürtleri öldürerek, göçe zorlayarak bizi soykırımdan geçirmek istiyorlar" dedi.

İran devletinin kendisini İslam devleti gibi göstererek, suçlarını gizlemeye çalıştığını dile getiren Ebdelkerim, "En son öğrencilere Kürtçe eğitimi veren Kürt Dili Öğretmeni Zehra Mihemed için idam kararı verdi. Zehra şahsında bütün bir halkı idam etmek istiyorlar. Hesekê'deki öğretmenler olarak çocuklarımıza anadillerini öğretmeye devam edeceğimize söz veriyoruz. Dilimizi ve bizi yok etmek isteyen bütün saldırılara karşı direneceğiz. Bütün faşist devletlere özgürlük ve onur ateşini söndüremeyeceksiniz diyoruz" diye belirtti.