22 Eylül 2024 Pazar

'Herkesi sözleşmeye sahip çıkmaya çağırıyoruz'

Van'da İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine ilişkin yapılan açıklamada konuşan Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Rabia Özgökçe, "Özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini adliye binası önünde yaptığı açıklamayla protesto etti.

Baro Başkanı Zülküf Uçar ile Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyelerinin de katıldığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını tanımıyoruz" pankartı açıldı.

Komisyon Başkanı Rabia Özgökçe, kadınların yaşam haklarının yok sayıldığını belirterek, sözleşmenin uygulanmadığı süreçte her gün 3 kadının katledildiğini anımsattı. Özgökçe, insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile geri çekilemeyeceğine vurgu yaparak, "Bu sebeple yürütme erki tarafından yasama yetkisi kullanılarak verilmiş fesih kararı yok hükmündedir" ifadesini kullandı. Sözleşme'nin feshedilebilmesi için Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne bildirimde bulunulması gerektiğini belirten Özgökçe, "Temel hak ve özgürlüklerini kullanmak, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmaya çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

Açıklama "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" ve "Kararı geri çek sözleşmeyi uygula" sloganlarıyla son buldu.