20 Eylül 2024 Cuma

'Herkes kayyuma karşı açık tavır almalıdır'

İstanbul'un birçok ilçesinde sokağa çıkan DEM Partililer, Hakkari'de atanan kayyumun bir sömürge valisi olduğunu vurguladı ve demokrasiden yana herkesi kayyuma karşı açık tavır almaya çağırdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Hakkari'de halkın iradesine kayyum atanmasına tepki göstermek amacıyla İstanbul'un birçok ilçesinde ilçe örgütleri önünde basın açıklaması düzenledi.

KADIKÖY
Kadıköy'de Halitağa'da bulunan DEM Parti ilçe örgütü önünde basın açıklaması düzenlendi. Çok sayıda siyasi parti temsilcisinin katıldığı eylemde "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu, yoksulluk, sefalet, baskı ve zulüm dışında bir şey vaat etmeyen iktidarın 31 Mart yerel seçimlerindeki yenilgisinin intikamını Van'da ve Hakkari'de almaya çalıştığını belirtti. Van'da halkın iradesine çarparak geri püskürtülen kayyum politikasının Hakkari'de yeniden gündeme sokulduğunu ifade eden Piroğlu, "Van'ı vermedik, Hakkari'yi vermeyeceğiz. Kayyuma sessiz kalmayacağız. Teslim olmayacağız, diz çökmeyeceğiz" dedi.

Basın açıklamasını DEM Parti Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Serap Borucu okudu.

GAZİ
Sultangazi'de yapılan açıklamada "Belediyeler bizimdir, gasba izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı.

DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, AKP-MHP iktidarının Hilvan'daki zaferi hazmedemediğini söyledi. İktidarın Kürt halkını tanımadığını ifade eden Otlu, "AKP-MHP bloğu, savaş siyasetine devam edeceğini bir kere daha gösterdi" dedi. İktidarın gözaltı ve tutuklamalar, Kobanê kumpas davası ve kayyumlarla kendilerini yıldıracağını zannettiğini söyleyen Otlu, "Biz uzun yıllardır direniyoruz. Kürt halkı ve sosyalistler olarak direnmeye devam edeceğimizi söylüyoruz" dedi.

Basın açıklamasını DEM Parti Sultangazi İlçe Eşbaşkanı Faruk Kaya okudu.

AVCILAR
Avcılar'da da eylemde "Kayyuma geçit yok, irademize sahip çıkıyoruz" pankartı açıldı. Basın açıklamasını DEM Parti Avcılar İlçe Eşbaşkanı Sona Tan okudu.

'YILLARDIR KÜRT HALKININ İRADESİ HİÇE SAYILIYOR'
Ortak basın açıklamasında, AKP-MHP iktidarının halka karşı suç işlemeye devam ettiği vurgulandı. Yıllardır Kürt halkı şahsında halk iradesinin hiçe sayıldığı kaydedilen açıklamada, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasının bir kumpas olduğunun altı çizildi.

Mehmet Sıddık Akış'ın milyonların meşru temsilcisi olduğu dile getirilen açıklamada, "Bütün belediye eşbaşkanlarımız halkımızın talebi, rızası ve onayıyla belirlendi. Sadece yerel seçimlerde değil, aday belirleme sürecinde dahi milyonların iradesiyle belediye eşbaşkanlarımız seçildi. Bu nedenle Mehmet Sıddık Akış şahsında ve Hakkâri belediyesi özelinde gasp edilen milyonlarca Kürdün iradesidir" denildi.

'BU KAYYUM BİR SÖMÜRGE VALİSİDİR'
Gasp edilenin demokrasi olduğu vurgulanan açıklamada, Mehmet Sıddık Akış'ın yerine atanan kayyumun sömürge valisi olduğu ifade edildi. "İktidar kayyım rejimiyle sömürge valiliği geleneğini güncellemek istiyor. Sömürge valilerine bu topraklarda geçit vermeyeceğiz. Çizgimiz Van direnişidir, belediyeler bizimdir, gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" denilen açıklamada, belediyelerin savunulacağı belirtildi.

'HERKES BU DARBEYE KARŞI AÇIK TAVIR ALMALIDIR'
Hiçbir iradenin halk iradesinin üzerinde olmadığı dile getirilen açıklama, şöyle devam etti: "Bütün muhalefet partileri başta olmak üzere demokrasiden yana herkesi bu darbeye açık tavır almaya çağırıyoruz. Hakkâri belediyesinin gasp edilmesine karşı muhalefetin alacağı tavır Türkiye'nin yakın geleceğini belirleyecektir. Kürdistan'da halk iradesi güvence altında değilse Türkiye'de herkesin iradesi tehlike altındadır. Ülkemizin ve halkımızın üzerine bir kez daha bir karabasanın çökmesine asla izin vermeyeceğiz. 

Eylemler boyunca "Kayyum defol, belediye bizimdir", "Faşizme karşı omuz omuza", Biji berxwedana Colemerg", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.