21 Eylül 2024 Cumartesi

Hekimler: Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın

Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümünün bilinci haftası dolayısıyla çok sayıda kentte doktorlar alanlara çıkarak "Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın" dedi.
Dr. Fikret Hacıosman'ın ölümünün bilinci haftası dolayısıyla çok sayıda kentte doktorlar alanlara çıkarak "Çalışırken ölmek istemiyoruz" dedi.
 
İSTANBUL
 
İstanbul'da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Acil Servis önünde biraraya gelen İstanbul Tabip Odası'na bağlı çok sayıda doktor geçtiğimiz hafta hastası tarafından öldürülen psikiyatri uzmanı Dr. Fikret Hacıosman anmak ve TTB tarafından hazırlanan Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı'nın yasalaşmasını sağlamak için protesto yürüyüşü düzenledi.
 
Beyaz önlüklerini giyen ve ellerindeki karanfillerle bir araya gelen doktorlar ve sağlık çalışanları öldürülen Dr. Fikret Hacıosman'ın çalıştığı özel hastaneye yürüdü. Pankart ve dövizler taşıyan sağlık çalışanları "Sağlıkta şiddet istemiyoruz" ve "Yaşatırken ölmek istemiyoruz" sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, sağlık alanında yaşanan şiddetin biran önce son bulması çağrısında bulunarak, "Yaşananlar çok acı. Birkaç ay önce Urfa'da öldürülen meslektaşımız için bir araya geldik. Sağlık Bakanlığı'na göreve geldiğinden günden itibaren dört kez randevu talebinde bulunduk fakat dönüş alamadık. Biz çağrımızı yineliyoruz; Sağlık Bakanlığı'nın iki temel görevi var. Sağlık çalışanlarının haklarını korumak ve halkın sağlık koşullarını oluşturmak. Sağlık çalışanları Türkiye'nin dört bir yanında şiddet ile karşı karşıya. Bu sorun konuşularak çözülebilecek bir sorun. Çağrımıza kulak verin ve beraber bu sorunu çözelim" dedi. 
 
Adıyaman'ın ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de, "Sağlıkta dönüşüm programı hem halkın hem de çalışanların sağlığını kötüleştirmekte. Yaşanan sorun çok yönlü. Toplumsal barışın sağlanması, şiddet eğilimin azaltılması için girişimlerin başlatılması gerek. Ama en önemli nokta hükümetin sorumluluk alarak sağlıkta şiddet yasa tasarısını yasalaştırmasıdır" şeklinde konuştu.
 
Dr. Hacıosman'ın görev yaptığı hastane önünde toplanan sağlık çalışanları burada saygı duruşunda bulundu ardından basın açıklaması yaptı. Türk Tabipler Birliği adına hazırlanan ortak bildiriyi okuyan Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, şunları söyledi: "Artık yeter sağlıkta şiddet yasasını istiyoruz. Hemen şimdi. Sabah işe gitmek için evden çıkıp işyerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmiyoruz. Bu süreci hazırlayan nedenleri biz biliyoruz. Soruyoruz sağlıkta şiddeti önlemek teklifimizi dikkate almak ve sağlıkta şiddet yasasını çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz. Biz hekimler buna tahammül etmeyeceğiz bunu kabul etmeyeceğiz. Sağlıkta şiddet yasasının hemen şimdi çıkarılmasını istiyoruz. Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bugünden itibaren sağlıkta şiddete karşı eylem programını başlatıyoruz. Bu doğrultuda 10 Ekim 2018 gününden başlamak üzere 7 gün sürecek 'sağlıkta şiddet yasamı istiyorum' temalı nöbet eylemlerini başlatıyoruz. Tüm Türkiye çapında kentlerin bilinen alanlarında, parklarında 18.00-20.00 saatleri arasında en geniş katılımlı bu nöbet eylemlerini gerçekleştireceğiz."
 
Okunan bildirinin ardından hastane önüne karanfil bırakıldı.
 
İstanbul'da Taksim İlkyardım Hastanesi ve Şişli Etfal Hastanesi'nde sağlık emekçileri ve hekimler sağlıkta şiddete karşı birlikte mücadele edeceklerini belirtti.
 
ANKARA
 
Türk Tabipleri Birliği ve Ankara Tabip Odası, geçtiğimiz hafta hastası tarafından vurularak öldürülen Dr. Fikret Hacıosman için İbni Sina Hastanesi önünde açıklama yapmak istedi. Hekimler öldürülen arkadaşlarını anacakları, sağlıkta şiddete tepki gösterecekleri basın açıklamaya beyaz önlük, siyah balonlar ve karanfillerle geldiler. Ancak polis Ankara Valiliği'nin izni olmadığı gerekçesiyle anmayı engelledi. Ankara Valiliği'nin izin vermeme gerekçesini "Geçen hafta da yapıldı, her hafta yapılacak diye bir şey yok" olarak açıklayan polisler ile hekimler arasında tartışma çıktı. Hekimler OHAL'in kalktığını belirterek itiraz etmesine rağmen öldürülen hekim için anma yapılamadı.
 
Hastane önünde öldürülen arkadaşları için saygı duruşunda bulunan hekimler, polisin engellemesi nedeniyle basın açıklamasını Ankara Tabip Odası'nda yapmak zorunda kaldı. İbni Sina Hastanesi önünden Ankara Tabip Odası'na yürüyen hekimler ellerinde hayatlarını kaybeden arkadaşlarının fotoğrafları ile yürürken polisler tarafından yine engellenmek istendi. Polisler, "Ellerinizde döviz ve fotoğraflarla yürüyemezsiniz, fotoğraflar boy hizanızdan yüksekte olmasın" uyarılarıyla yol boyunca hekimlerin görüntüsünü aldı.
 
Ankara Tabip Odası'nda yapılan ortak açıklamada konuşan  Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, "İş yerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmek istemiyoruz" dedi. 2005 yılından bu yana 12 meslektaşının haksız yere uğradıkları saldırılar ve Sağlıkta Dönüşüm Pragramı'nın yol açtığı tükenmişlik nedeniyle intiharla hayatlarını kaybettiğini belirten Bulut, "Sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin" dedi.
 
2014 yılında hazırladıkları "Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı"nın Sağlık Bakanlığı ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere ilettiklerini kaydeden Bulut, ancak görmezden gelindiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı'ndan konuyla ilgili defalarca randevu talep etmelerine rağmen yanıt alamadıklarını aktaran Bulut, Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkması için daha kaç hekimin ölmesi gerektiğini sordu. Bulut, yarın saat 18.00 ve 20.00 arasında Kuğulu Park'ta nöbet tutacaklarını da açıkladı.
 
DİYARBAKIR
 
SES, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği, İstanbul'da Dr. Fikret Hacıosman'ın saldırı sonucu yaşamını yitirmesine ilişkin Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, sağlık örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri katıldı. Burada konuşan Tabipler Odası Diyarbakır Şubesi Genel Sekreteri Orhan İlim, sabah işe gitmek için evden çıkıp iş yerinde şifa vermek için çabaladıklarında, insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmediklerini söyledi. Sağlıkta şiddetin nedenin 2003'te çıkarılan sağlıkta dönüşüm yasası olduğunu dile getiren İlim, çıkarılan yasanın piyasa merkezli olduğunu belirterek, "Bu program sağlık hizmetine meta, hastaya müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil, nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir" diye konuştu.
 
Sağlıkta artan şiddetin dayanılmaz noktaya geldiğini kaydeden İlim, 2005 yılında İstanbul'da Prof. Dr. Göksel Kalaycı'nın bir hastası tarafından öldürülesiyle başlayan süreçte 12 meslektaşlarının uğradıkları saldırılar sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.
 
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için görüşlerini kamuoyu, siyasi partiler ile hükümete sunduklarını aktaran İlim, Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı'nı hazırlayarak hükümete sunduklarını dile getirdi. İlim, "Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman'ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik. Ve bir kez daha Sağlıkta Şiddet Yasası'nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM'de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunduk. CHP, HDP ve İyi Parti'nin Grup Başkanvekilleriyle görüştük, TBMM'nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldık. Buna karşın AKP ile MHP'nin son derece ilgisiz ve duyarsız tavırlarıyla karşılaştık. Halen üç kez randevu talep ettiğimiz Sağlık Bakanı'ndan ve geçtiğimiz günlerde randevu talebimizi ilettiğimiz TBMM Başkanı'ndan yanıt bekliyoruz. Sağlıkta şiddet tablosu bu boyuta gelmesine karşın izlenen bu tavra şaşıralım mı, üzülelim mi bilemiyoruz. Soruyoruz: Sağlıkta şiddeti önlemek, teklifimizi dikkate almak ve Sağlıkta Şiddet Yasası'nı çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?" şeklinde konuştu.
 
Türk Tabipler Birliği olarak sağlıkta şiddete karşı bir eylem programı başlatacaklarını açıklayan İlim, başlatacakları eyleme ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bugünden itibaren sağlıkta şiddete karşı eylem programını başlatıyoruz. Bu doğrultuda, 10 Ekim 2018 gününden başlamak üzere yedi gün sürecek 'Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum' temalı nöbet eylemlerini başlatıyoruz. Tüm Türkiye çapında, kentlerin bilinen alanlarında, parklarında 18.00-20.00 saatleri arasında en geniş katılımla bu nöbet eylemlerini gerçekleştireceğiz. 17 Ekim 2018 günü de tüm tabip odası başkanlarımızla 'Türk Tabipleri Birliği'nin Sağlıkta Şiddete Karşı Bildirgesi'ni kamuoyuyla paylaşmak; Türkiye Büyük Millet Başkanı ve Sağlık Bakanı ile görüşmek üzere saat 10.00'da TTB'de buluşacağız."
 
Eylemde konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya ise söyleyecekleri bir şeylerinin olmadığını söylemek istediklerini yıllardır dile getirdiklerini kaydederek, şunları kaydetti: "Artık bıçak kemiğe dayandı. Bir hafta önce bir meslektaşımızı daha kaybettik. Bu son olsun diyoruz. Sağlıkta şiddet mevcut sağlık politikalarından bağımsız olmadığını söyledik. Kamuoyundaki, toplumdaki mevcut şiddet algısından bağımsız olmadığını söyledik. Sorunları şiddet yönetimi ile çözmek, sorunların çözüm yönetimi olarak şiddeti görmeden bağımsız olmadığını söyledik. Bütün bunlar, sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte değişmeden bu şiddetin son bulmayacağını da biliyoruz. Ama artık şifa dağıtan mekanlarda hekimler olarak, sağlık çalışanları olarak şiddete maruz kalmak istemiyoruz. Ölmek istemiyoruz."
 
Açıklama, Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir ve SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Recep Oruç'un yaptığı kısa konuşmanın ardından sona erdi.
 
İZMİR
 
İzmir Tabip Odası'nın Dokuz Eylül Hastanesi, Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastaneesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Medical Park İzmir Hastanesi'nin bahçesinde yaptığı açıklamalarda meclise sundukları sağlıkta şiddeti önleme yasa tasarının hayata bir an önce geçirilmesini istediler.
 
Yapılan açıklamalarda "Hekimler bu kadar acıya, ölüme, saldırıya rağmen toplumun sağlığı için büyük çabalar gösterirken, ülkeyi yönetenlerin bu çabayı görmezden geldiğini, hatta saldırıları kolaylaştıran ve kimi zaman haklı bulan tutumlar aldıklarını görüyoruz. Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Ersin Aslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Abdullah Biroğul, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Hüseyin Ağır, Dr. Said Berilgen ve Dr. Fikret Hacıosman'ı saygıyla anarken, yeni hekim ölümlerinin yaşanmaması için her zamankinden daha fazla sorumluluk üstlenmemiz ve ısrarcı olmamız gerektiğinin farkındayız.Bugün her zamankinden daha fazla sağlıkta şiddete karşı birlikte mücadele etmeye, dayanışmaya ve birlikteliğe ihtiyacımız olduğu açıktır" denildi.
 
Sağlık çalışanları 10 Ekim 2018 Çarşamba günü, saat 18.00-19.00 arasında Kıbrıs Şehitleri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 13 Ekim 2018 Cumartesi günü, Karşıyaka İzban çıkışında, saat 16.00-17.00 "Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum" temalı nöbet eylemlerine çağrıldı.
 
ADANA
 
Hekim ve sağlık çalışanları Adana Seyhan Devlet Hastanesi önünde bir araya gelerek hekimlerin öldürülmesini kabul etmediklerini söyleyerek öldürülen hekimler için bir dakika saygı duruşunda bulundular.
 
SES, TMMOB, Genel Sağlık İş ve Aile Hekimleri Derneği'nin destek verdiği açıklamada hekim ile hastanın karşı karşıya getirilmesine çok üzüldüklerini söyleyen Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal, Başkan Prof. Dr. Hilal, konuşmasında şunları söyledi; "Sağlık hizmetinin kamu hizmeti olduğu vurgusundan hareketle, Türk Ceza Kanunu'nun üçüncü bölümüne 'Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar: Sağlık Hizmetini Engelleme' başlığı altında, en azından caydırıcılık içermesi amacıyla hazırladığımız ek madde önerisini başta Sağlık Bakanlığı, Hükümet temsilcileri ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere bir çok kez ilettik. Bunun için defalarca görüşmeler yaptık. Basın toplantılarıyla kamuoyu ile paylaştık. Teklifimiz Türkiye'nin olağandışı hızla değişen yoğun gündemi içerisinde hep görmezden gelindi. Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman'ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik" dedi.
 
ANTALYA
 
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları "Sağlıkta Şiddet Yasası istiyoruz" talepli bir basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasını Naci Ağoğlu okudu. Ağoğlu açıklamada "İstanbul'da Prof. Dr. Göksel Kalaycı hocamızın bir hastası tarafından öldürülmesiyle başlayan bu süreçte, bugüne kadar 12 meslektaşımızı haksız yere uğradıkları saldırılar ve sağlıkta dönüşüm programının yol açtığı çarpıklıkların yarattığı tükenmişlik nedeniyle yaşamlarına son verildikleri için kaybettik. İlk günden itibaren yetkilileri uyardık; Sağlıkta dönüşüm programından vaz geçin, sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin! Önce görmezden geldiler ve 'sağlıkta şiddet yoktur' dediler" diye konuştu.
 
Kalaycı "Sağlıkta Şiddet Yasasını istiyorum" temalı nöbet eylemlerini başlattıklarını belirterek Antalya Attalos meydanında 10 Ekim 2018 günü saat 18.00-20.00 arasında yapacakları nöbet eylemine Antalya halkından destek beklediklerini söyledi.
 
"Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum" etkinlikleri çerçevesinde  Antalya Attalos Heykeli önünde Antalya Aile Hekimleri Derneği tarafından sürdürülen şiddet nöbeti gerçekleştirildi. Yapılan etkinliğine Antalya Tabip Odası'da katılarak destek verdi.