20 Eylül 2024 Cuma

HDP'li Tosun: İmralı tecridi kırılmadan barış şartları oluşmaz

Partisinin düzenlediği panelde konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit sona ermeden Türkiye'de barışın şartlarının oluşamayacağını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında, "Barıştan, özgürlükten, demokrasiden vazgeçmeyeceğiz" sloganıyla ilçe binasında panel düzenledi.
 
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Tosun, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekti. Tosun, "İmralı üzerindeki tecrit, Kürt halkı üzerindeki tecrittir. Bu tecrit kırılmadan kimse özgür olduğunu söyleyemez. İmralı'daki tecrit Kürtlere uygulanan bir tecrittir. Öcalan'nın fikirlerinden düşüncelerinden korkuyorlar. O düşüncelerin yayılmasından korkuyorlar. O yüzden tecridi derinleştiriyorlar. İmralı tecridini kıramadığımız için bugün toplum olarak her alanda tecrit ediliyoruz" dedi. Tosun, Öcalan üzerindeki tecrit sona ermeden barış şartlarının oluşamayacağını söyledi.
 
'BARIŞ İÇİN ÇÖZÜM SÜRECİ ÖNEMLİYDİ'
 
Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz da sosyal medyada barış istediği için tutuklanan insanların olduğu bir süreçten geçildiğini belirterek, "Toplumun bunu sorgulamaması sıkıntılıdır. Biz Barış Vakfı olarak toplumun barışla ne kadar ilgilendiğini araştırıyoruz. Çok kıymetli bir çözüm süreci yaşadık. Evlatlarımızın cenazeleri gelmedi. Analar namaz kılarken oğlunun cenazesi gelmesin diye dua etmiyordu. Ama biz bunun kıymetini bilemedik. Barış için çözüm süreci çok önemliydi. 2015'te yapılan araştırmada toplumun yüzde 80'i çözüm sürecini destekliyordu. Peki ne oldu da bunun büyük bir kesimi desteklemekten vazgeçti?" diye sordu.
 
'SAVAŞIN TEK ÇÖZÜMÜ BARIŞTIR'
 
Hakları gasp edilenlerin direnme hakkı olduğunu dile getiren Tahmaz, "Hakları gasp edilen Kürtler direniyor. Bir iktidar kendi haklarını talep eden bir kesimi niye tehdit olarak görüyor? Çünkü varlığını inkar üzerine kuran bir devlet. Tıpkı oğlunun kemiklerini arayan Cumartesi Annesi'nin varlığını tehdit olarak gördüğü gibi. O nedenle Irak'ta yapılan referanduma da karşı durdu" dedi.
 
Barışın gelmesi için bir çözümün olması gerektiğini bunun da tek taraflı olamayacağını belirten Tahmaz, "Savaşın tek bir çözümü vardır. Masadır barıştır, müzakeredir. Türkiye'nin bugün beka sorunuyla karşı karşıya kalmasının tek nedeni, Kürt sorununda çözümsüzlük siyasetidir" ifadelerini kullandı.