24 Eylül 2024 Salı

HDP'li Tosun Avaşin bebeğin tedavisinin engellenmesi Meclis'e taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Hemanijom hastası Avaşin bebeğin ve IŞİD'lilerin yanında kalmaya zorlanan tutsakların durumunu meclis gündemine taşıdı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, hapishanelerde açlık grevi direnişçilerine ve anneleri ile birlikte kalmak zorunda olan bebeklere yapılan keyfi uygulamaları Adalet Bakanı'na sordu.
 
AVAŞİN BEBEĞİN TEDAVİSİ ENGELLENİYOR
 
Tosun, Hülya Usanmaz'ın 16 aylık bebeği Avaşin ile birlikte Mardin Mardin E Tipi Kapalı Kadın Hapishanesi'nde tutuklu olduğunu ve Avaşin'in Hemanijom hastası olmasına rağmen düzenli tedavi olamadığını hatırlattı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ceza erteleme talebinin red edildiğini vurgulayan Tosun, Avaşin'in kafa derisi altında tümör nedeniyle yüzündeki leke ve şişlikler olduğunu ve tedavi düzensizliği nedeniyle hastalığının arttığını kaydetti.
 
Avaşin'in yaşadıklarını Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e hatırlatan Tosun, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne uygun bulup bulmadığını sordu.
 
Anneleri ile birlikte hapishanede kalmak zorunda olan çocuk ve hasta çocuk sayısı hakkında bilgi isteyen Tosun, Bakanlığın yasal bir düzenleme yapıp yapmayacağına da dikkat çekti.
 
AÇLIK GREVİ DİRENİŞÇİLERİNE KARIŞTIR BARIŞTIR POLİTİKASI
 
Elazığ 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde açlık grevi direnişçileirnin IŞİD'liler ile aynı koğuşa konulmalarına değinen Tosun, açlık grevi direnişçisi Talip Kayın ve arkadaşının ailesi aracılığı ile İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) başvuru yaptığına dikkat çekti.
 
“Üllkede son birkaç yıl içerisinde yaşanan birden çok katliamda doğrudan sorumlu olan ve bu katliamları üstlenen IŞİD örgütünün üyeleri ile aynı koğuşa alınma nedenleri nedir?” diyen Tosun, şu konular hakkında bilgi istedi:
 
- Elazığ Cezaevi’nde bu tip başka bir uygulama var mıdır?
 
- Cezaevlerinde can güvenlikleri devletin sorumluluğu altında bulunan Talip Kalın ve arkadaşının can güvenliklerinin sağlanması konusunda Adalet Bakanlığı herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?