20 Eylül 2024 Cuma

HDP'li Sancar: Valiliğin kararı siyasi

Koçer Özdal'ın taziyesine gitmek isteyen HDP heyetinin Boylu (Kêrs) köyüne gitmesine izin verilmemesi nedeniyle açıklama yapan HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, yasaklara tepki gösterilmediği durumda Türkiye'nin tamamına ulaşacağını söyledi.
Ankara Numune Hastanesi’nde elleri ve ayakları kelepçeli bir şekilde yaşamını yitiren Koçer Özdal'ın taziyesine gitmek isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyetinin Muş'un Varto ilçesine bağlı Boylu köyüne gitmesine izin verilmemesi yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.
 
Heyet adına açıklamayı yapan HDP Meclis Başkanvekili Mithat Sancar, valiliğin yasak kararına bilinçli olarak gelecekleri gün aldığını söyledi. Valiliğin 'Geçici Güvenlik Bölgesi' kararının ziyaretlerini engellemeye dönük olduğunu belirten Sancar, "Şuan köylüler köye girip çıkabiliyor ve hiçbir operasyon sesi duyulmuyor. Bölge bu kadar gün yasaklanmamışken yasağın bizim geleceğimiz döneme denk getirilmesi bilinçli bir engellemedir" dedi.
 
Koçer Özdal'ın tedavisinin zamanında yapılmamasının kasten olduğunu söyleyen Sancar, “Hükümlülük süreci ölüm cezasına benzer bir sürece evrildi. Hastanedeki uygulama da insanlık onuruna aykırı bir şekilde gerçekleşti. Bizler de tüm bunlara tepki göstermek için buraya geldik. Amacımız hem insani görevimizi yerine getirmek, hem de baştan beri süren insanlık dışı uygulamaları tepkimizi göstermek ve kamuoyuna duyurmaktı" dedi.
 
"Herkes bilmeli ki buradaki uygulamalar bir çevreye veya bireylere yönelik değildir. İnsani ve vicdani tepki gösterilmemesi halinde Türkiye'nin tamamına ulaşacaktır. Bir yerde bir haksızlık, hukuksuzluk ve insanlık dışı bir muamele varsa sadece o yerle sınırlı kalmaz kısa sürede ülkenin bütününe de yayılır. Bunu sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü dönemde çok iyi gördük" diyen Sancar, bu yasaklara karşı tepki göstermek gerektiğini ifade etti.
 
Cumartesi Annelerine yönelik önce saldırı, sonra yasaklamanın yeni dönemin açık bir işareti olduğunu söyleyen Sancar, "Köye gidişimiz fiziksel engellemeden çok, insanların seyahat, taziye ve en insani dayanışma imkanlarının kısıtlanmasıdır. Bunu kabul etmiyor ve etmeyeceğiz. Bu durum insanlık onuruna aykırıdır. Herkes bilsin ki yasaklara teslim olmayacağız" diyerek konuşmasını sonlandırdı.