24 Eylül 2024 Salı

HDP'li Minaz: Bu irade gasbını kim yapsaydı tepkim aynı olurdu

Tuşba Belediye Eşbaşkanı seçilen HDP'li Ayşe Minaz, seçimi kaybetmesine rağmen mazbatanın öğretmeni AKP'li Salih Akman'a verilmesine tepki göstermişti. Minaz, "Bu irade gasbını kim yapsaydı tepkim aynı olurdu? dedi.
Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) Van'ın Tuşba ilçesi Belediye Eşbaşkanı seçilen Yılmaz Berki ve Ayşe Minaz yerine AKP'li aday Salih Akman'a mazbata verildi.
 
Tuşba Belediyesi'nin ilk meclis toplantısında Eşbaşkan Ayşe Minaz, AKP'li Akman'ın gözlerinin içine bakarak, "Sen benim öğretmenimken arkadaşlarımızın kalemini, silgisini çalmamayı öğrettin. Büyük bir hırsız olmuşsun da haberin yok" diyerek tepki göstermişti.
 
Eşbaşkan Ayşe Minaz, yaşananlarla iligli ETHA'ya konuştu. Minaz, 2014 seçimlerinde AKP'nin kazandığı Tuşba Belediyesi'ni bu yerel seçimlerde 10 bin oy farkla kazandıklarının altını çizerek seçimden önce YSK'ya evraklarını verdiklerini hatırlattı. Aday başvurusu esnasında YSK'nın HDP'nin 3 belediye meclis üyesi adayı hakkında "devam eden davalarından dolayı seçme ve seçilme yeterliliği olmadığı” gerekçesi ile uyarıda bulunduğunu belirten Minaz, "Bizde 3 adayımızı değiştirdik ve başvurularımız YSK tarafından onaylanarak seçime girdik” dedi.
 
'TUŞBA HALKI HDP BİZİ YÖNETSİN' DEDİ
 
"Sandıklar açıldığında Tuşba halkı 'HDP bizi yönetsin' dedi. Bizde bu sürede tebrikleri kabul edip halkla birlikte 10 gün bekledik. Ancak YSK, üst okuma ile  zorlama bir karar vererek mazbatayı seçimi kazanan değil de ikinci sıradaki adaya vermeye karar verdi” diye konuştu.
 
"İşin popüler olmasının nedeni Salih Bey'in benim öğretmenim olmasıdır. Kendisi benim ilkokuldan sınıf öğretmenimdir ancak ortada bir halkın iradesinin gasbı söz konusudur” diyen Minaz, çok güçlü bir seçim çalışması yürüttüklerini ve seçimi bu çalışma ile kazandıklarını vurguladı. 
 
Özellikle kadın odaklı belediyecilik yapacaklarını anlattıklarını belirten Minaz, şimdiye kadar AKP'li Tuşba Belediyesi'nin hiç kadın çalışması yapmadığını ve 31 Mart yerel seçiminde HDP'nin 20 kadın belediye meclis üyesi varken AKP'nin kadın meclis üyesi sayısının 1 olduğunu kaydetti.
 
'YSK TUZAK KURDU'
 
Seçim çalışmalarından sonuçların açıklandığı zamana kadar Salih Akman ile saygı çerçevesinde ilişkilendiklerini ifade eden Minaz, "Yenildiler ve halkın bu irade gasbı karşısında tepkili olmasından kaynaklı Van Valiliği sokakları yasakaldı” diye konuştu.
 
"Biz seçimi kazanmışız ancak belediyenin önünü polis ablukası altında, evraklar çıkarılıyor, iş makinaları devrediliyor. Eğer YSK bize 'Adayınız KHK'lı seçildiği durumda mazbatasını vermeyiz' deseydi biz adayımızı değiştirirdik. Ancak bu bize kurulmuş bir tuzak” diyen Minaz, KHK'ların da hukusuz olduğuna dikkat çekti.
 
'AKP KAYBEDENİN KAZANANI'
 
Salih Akman'ın toplantıya "Ben sizin başkanınızım” diyerek başladığını ve bunun üzerine "Sen seçilmedin. Seçimin kazananı biziz, kaybedeni sensin. Kurallarına göre bir oyun oynanmadı ve sen kaybedenin kazananısın” dediğini aktaran Minaz, dünyada böyle bir örneğin olmadığını söyledi.
 
Akman'ın kurban kestirip tatlı dağıttığını söyleyen Minaz, "Siz Kürt halkının onuru ile dalga geçiyorsunuz. Bu durum Türkiye'deki eğitim sisteminin canavarlaşmasının sonucudur. Salih Bey, binlerce öğrenci mezun yetiştirmiştir ve ben de bunlardan biriyim” diyerek bu hırsızlığın bir öğretmen eliyle yapılmasının ironisine değindi. Minaz, "Bu irade gasbını kim yapsaydı tepkim aynı olurdu” dedi.
 
'HALK YOKSUL KAYYUM ŞATAFATTA'
 
Bugün yapılan toplantıda Meclis Daimi üyeleri ve Meclis Divan üyelerinin tamamının HDP'den seçildiğini ve bütün komisyonlarda çoğunluk üye sayısının kendilerinde olduğunu belirten Minaz, Akman'ın bugün yapılan toplantıda "demokratik bir seçim oldu” dediğini aktardı.
 
Bunun karşısında kendisinin "Hayır, siz demokratik bir seçimle gelmediniz” diyen Minaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyumun yaptırdığı 750 bin TL'lik makam odasına da değindi. "Halkın yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede bu kadar lükse gerek var mı? Diğer taraftan da belediyenin önünde x-ray cihazları ve kolluk kuvveti yığmışlar. Biz bu belediyenin seçilmişleriyiz ve bu koşullar altında çalışma yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.