22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li kadınlar İstanbul Sözleşmesi için Danıştay'a başvurdu

HDP Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay önünde açıklama yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, "Bugün bir hukuksuzluğa karşı yargının nasıl tavır alacağını görmek için buradayız. Bu mücadele sadece hukuk mücadelesi olmayacak. Kadınların günlerdir sokakta, meydanda, Meclis'te yürüttüğü mücadelenin bir parçasıyız, asla geri adım atmayacağız" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için Danıştay'a başvuruda bulundu.

Başvuru öncesi, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile HDP'li kadın vekiller ve avukatlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran, "Bir hukuksuzluğa karşı yargının nasıl bir tavır alacağını görmek için buradayız. Bir yıldır iktidar sözcüleri, her çıktıkları platformda kadın kazanımlarını hedef alıyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'ne imza atılmasının iktidarın lütfu olmadığına, kadınların ortak mücadelesinin sonucu elde edilmiş bir kazanım olduğuna işaret eden Başaran, İstanbul Sözleşmesi'ne imza atıldığı sürece dair bilgi verdi. AKP iktidarının İstanbul Sözleşmesi'ne hiçbir dönem politik olarak onay vermediğini kaydeden Başaran, "AKP'nin politikaları sonucunda her gün, her an kadınları eşitsizliğe, kadınları aile içerisine, kadınları makul ve makbul kimliğine sıkıştırmaya çalıştı. 2008'de 'en az 3 çocuk doğurun' dedi AKP Genel Başkanı. 'Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum' dedi, sonra Kadın Bakanlığı kaldırılıp Aile Bakanlığı yapıldı. Kürtaj yasağı getirildi, AKP kadınları eve hapsetti, eve! Sosyal yardım adı altında cinsiyetçi iş bölümüne mahkum etti, kadınların siyasi alanda varlığını kayyumlar aracılığıyla yok etti. Müftülük Yasası çıkardı. En nihayetinde de İstanbul Sözleşmesi'ni feshetti" diye konuştu.

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararını kadınların tanımadığını kaydeden Başaran, "AKP Genel Başkanı çıktı bu sözleşmeden, ama hala Türkiye bu sözleşmenin bir tarafıdır" diye belirtti.

İktidarın kapalı kapılar ardında sözleşmeden çıkma hesapları yaptığına dikkat çeken Başaran, uluslararası sözleşmelerden Meclis onayı olmadan çıkılamayacağını söyledi.

Danıştay'ın vereceği kararın, yargının kadınlardan ve hukuktan yana mı kadın düşmanı politikalardan yana mı olduğunu belirleyeceğini kaydeden Başaran, "Şunu da bir kez söylemek istiyoruz, sadece hukuk mücadelesi ile bu mesele bitmeyecek. O açıdan burada Danıştay'a hukuken başvuru yapıyoruz; ama kadınların günlerdir sokakta, meydanlarda ve Meclis'te verdiği mücadelenin bir parçası olduğumuzu da ifade etmek istiyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim kazanımımızdır. İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir ve iktidar hala bu sözleşmeyi uygulamakla yükümlüdür. 'İstanbul sözleşmesi yaşatır' demekten, mücadelesini vermekten, kazanımların gap edilmesine karşı durmaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından HDP Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali için parti avukatlarıyla birlikte Danıştay'a başvurdu.