22 Eylül 2024 Pazar

HDP'li kadın vekiller 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' dedi

HDP'li kadın milletvekilleri Meclis'te açıklama yaptı, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın milletvekilleri Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi.

Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, kadın milletvekillerinin katılımıyla yaptığı açıklamada, AKP'nin kadın düşmanı politikalarına devam ettiğini söyledi, "Özellikle 2016'dan bu yana her gün sistematik bir biçimde kadın kazanımlarına, kadınların geleceğine, iradesine saldırarak ayakta durmaya çalışan; kadın düşmanlığı ile varlığını sürdürmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesinin AKP'nin kadın düşmanlığında son halka olduğuna işaret eden Başaran, OHAL sürecinin kadınlara saldırının gerekçesi haline getirildiğini belirtti. Onlarca kadın kurumunun Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatıldığını hatırlatan Başaran, kayyumlarla gasp edilen belediyelerde eşbaşkanlık sisteminin hedef haline getirildiğini söyledi.

Çıkarılan yasalarla kadınlara ve çocuklara karşı suç işleyenlerin serbest bırakıldığını belirten Başaran, pandemi döneminde kadın yoksulluğunun arttığını kaydetti, "Biliyoruz ki krizlerden en fazla etkilenenler kadınlar oluyor. Savaş ve kriz dönemlerinde kadınlara yönelik şiddet, cinsiyetçilik, militarizm ile paralel bir biçimde artıyor ve kadınlar bu şiddetle yüz yüze kalıyor" diye konuştu.

Kadınların boşanmasının engellenmeye çalışıldığı, bölge illerinde 'evlililik okulları' açıldığını, kadınların nafaka hakkının ellerinden alınmaya çalışıldığını ve kadın örgütlerine yönelik gözaltı, tutuklama saldırılarının arttığını söyleyen Başaran, son olarak İstanbul Sözleşmesi'nin gece yarısı darbesiyle feshedildiğini belirtti.

Sözleşmeden imzanın çekilmesiyle kadınların şiddet ve katliamla daha fazla karşılaşacağını kaydeden HDP Kadın Sözcüsü Başaran, İstanbul Sözleşmesi'ne imza atıldığı süreç ve bugüne ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Bu sözleşme nasıl kabul edilmişti? 2011'de bütün partilerin ortak mutabakatı ile kadınların dışarıda verdiği büyük mücadeleyle İstanbul Sözleşmesi Meclis'te imzalanarak kabul edilmişti. Türkiye ilk imzacısı olduğu için adını oradan almıştı. Ama bir gece yarısı darbesiyle, artık hukukun askıya alındığı bir süreçte, her gün bizi biraz daha nefessiz bıraktıkları bir süreçte, Cumhurbaşkanı İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini ifade etti. Aslında sadece Cumhurbaşkanı geri çekildi. Kadınlar bu sözleşmeden geri çekilmedi, Meclis geri çekilmedi. İstanbul Sözleşmesi ile derdi olan varsa AKP Genel Başkanı ve AKP-MHP ittifakıdır."

'LGBTİ+'LARA YÖNELİK SALDIRININ ÖNÜ AÇILDI'
İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi tartışmalarının ilk başladığı dönemde kadınların sokaklarda ve meydanlarda yaptıkları eylemlerle iktidara geri adım attırdığını hatırlatan Başaran, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin aynı zamanda LGBTİ+'lara yönelik saldırının önünü açtığına dikkat çekti.

Başaran şöyle konuştu: "Bakın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek, cinsiyetler arası eşitsizliği gidermek için adım atmamak demektir. İktidar tam da bunu yapmak istiyor. Önleyici programlar geliştirmenin önünü tıkamaktır. İktidarın tam da amacı bu. Zaten her defasında yargı erkek yargı. Çocukların evlilik yolu ile istismarını kabul etmek demektir İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek. Şiddete uğrayan çocuklara, tecavüze uğrayan kadınlara destek sunmamak demektir. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek bugün bahane ettikleri LGBTİ+'lere yönelik nefret söylemini teşvik etmek, hatta LGBTİ+lere saldırının önünü açmak demektir."

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilerek kadınlara "şiddetle yüz yüze, ama ailenin içinde kalın, gördüğünüz şiddete karşı ses yükseltmeyin" mesajı verildiğini kaydeden Başaran, politik kadınların da ev hapsi kararı verilerek mücadeleden uzak tutulmak istendiğini söyledi.

Kadınların nezdinde sözleşmenin hala yürürlükte olduğuna dikkat çeken Başaran, "Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ni bitirmeden bir erkek bu sözleşmeyi ortadan kaldıramaz. İstanbul Sözleşmesi için mücadelemiz mecliste, sokakta, mahallelerde her yerde sürecek. Siz sözleşmeye ilişkin karalama kampanyaları yaparsınız da biz kadınlar ev ev dolaşarak bu sözleşmeyi anlatmayacak mıyız? Sözlemeyi algı operasyonları ile hedef yaparsınız, ama biz kadınlar bu hedefinizi gerçekleştirmemeniz için mücadele etmeyecek miyiz" diyerek mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti.

HDP Kadın Meclisi muhalefet partilerinin kadın milletvekillerine seslenen Başaran, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeme, kadınların katledilmesine göz yuman erkek egemen kadın düşmanı politikalara ortak ortak ses çıkarma çağrısında bulundu.

İktidara da seslenen Başaran, "Bu hukuksuz, gayrı meşru, yasa dışı işleri yapmaktan vazgeçin. Sizin yapmanız gereken İstanbul Sözleşmesi'nin size yüklediği sorumlulukları yerine getirmektir, sizin yapmanız gereken kadınları erkek şiddetinden korumaktır. Sizin yapmanız gereken kadınların kazanımlarına saldırmaktan vazgeçmektir" diye konuştu.