24 Kasım 2024 Pazar

HDP'den SEGBİS için kanun teklifi

HDP, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda SEGBİS ile ilgili değişiklik yapılmasını istedi. "Sanığın esas mahkemesi huzurunda ifade vermek istediğini beyan etmesi durumunda sorgu işlemi durdurulur. Düzenlenen tutanak esas mahkemesine gönderilir" ibaresinin kanuna eklenmesi gerektiğini belirtti. HDP, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi. 
 
SEGBİS ile yargılamanın yarattığı sorunlara dikkat çeken HDP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan, "Özellikle tutuklu milletvekilleri, parti başkanları, belediye eş başkanları, avukatlar gibi kamuoyunun davalarını yakından izlediği kişiler SEGBİS aracılığıyla ifade vermeye zorlanmakta, bu yöntemi kabul etmeyenlerin ise davaları uzatılmakta ya da susma hakkını kullanmış gibi davaları sonuçlandırılmaktadır" dedi.
 
HDP'nin önceki dönem eşbaşkanı Figen Yüksekdağ'ın 11 Eylül'de Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasını hatırlatan Kurtulan, Yüksekdağ'ın mazaret bildirmesine rağmen zorla SEGBİS'e çıkartıldığını belirtti.
 
Kanun teklifi gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
 
"Yine yerine kayyum atanarak tutuklanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya SEGBİS ile bağlandığı 10 Eylül tarihindeki duruşmasında 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmiştir. Aynı tarihte duruşması bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar tutuklu yargılandıkları SEGBİS ile ifade vermeye zorlandıkları için açlık grevine girmiştir. Ayrıca Halkların Demokratik Partisi’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ısrarla duruşma salonunda hazır bulunup savunma yapmayı talep etmesine rağmen 'sanıksız yargılama' olarak nitelendirilebilecek bu uygulama aracılığı ile savunma yapmaya zorlandığı halen kamuoyunun gündemindedir. Demirtaş tutuklandığında helikopterle alelacele Edirne Cezaevi’ne götürülmüştür. Ancak mahkemeye getirilmesine 'yargılama giderleri' engel olarak gösterilmiş, SEGBİS ile savunma yapmaması durumunda ise 'susma hakkını' kullanmış sayılacağı ifade edilmiştir."
 
SEGBİS'in savunma hakkını ortadan kaldıran bir düzenleme haline geldiğine dikkat çeken Kurtulan, bu nedenle Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.
 
Değişiklik teklifinde, ilgili kanuna "Sanığın esas mahkemesi huzurunda ifade vermek istediğini beyan etmesi durumunda sorgu işlemi durdurulur. Düzenlenen tutanak esas mahkemesine gönderilir" ibaresinin eklenmesi istendi.