21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP'den enflasyon açıklaması: Adaletsizlik her gün artıyor

Bugün açıklanan enfflasyon verilerini değerlendiren HDP, "Enflasyon aslında yoksullardan alınan ilave bir vergidir. AKP?nin dolaylı vergilerle vergi yükünü sermayeye değil emekçilere yansıttığı bu adaletsiz ekonomik düzen içerisinde enflasyonun sonuçları daha çok yoksullaşma olacaktır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, Ağustos ayında yüzde 2,30 oranında artarak yüzde 17,90 seviyesine çıkan enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı.
 
2 Eylül tarihinde doğalgaza yüzde 9 ve elektriğe yüzde 14 gelen zammın henüz yansıtılmadığı Ağustos enflasyonu verilerinin gıda, konut, ev eşyası ve ulaştırma gibi tüketim alanlarında son bir yılda fahiş zamların yapıldığını göstergesi olduğunu belirten Kubilay, "Özellikle alt gelir gruplarının daha zor geçim koşullarına itildiği bu krizde açıklanan bu enflasyon oranları gelir dağılımda adaletsizliğin daha da derinleştiğini gösteriyor" dedi.
 
Enflasyonun aslında yoksullardan alınan ilave bir vergi olduğuna dikkat çeken Kubilay, AKP'nin dolaylı vergilerle vergi yükünü sermayeye değil emekçilere yansıttığı bu adaletsiz ekonomik düzen içerisinde enflasyonun sonuçları daha çok yoksullaşma getirdiğinin kaydetti.
 
Yüksek enflasyonun bir diğer sonucunun ise faizlerin daha da yükselmesi olacağına dikkat çeken Kubilay, "Yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin daha da yükselmesi yatırım, üretim ve istihdamın azalmasına neden olacaktır. Söylemde faiz artışına karşıymış gibi duran AKP, bu enflasyon oranları ile faiz oranları artışını desteklemektedir. Faiz, döviz kuru ve enflasyonun eş anlı ve sürekli artışı ülke ekonomisinin ranta, spekülasyona ve sömürüye teslim edilmesidir" diye belirtti.
 
Kubilay, "AKP Genel Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı söz konusu krizin köşe taşlarını açıklamaları ile döşemektedir. Erdoğan her konuştuğunda döviz kurları artmaktadır. Ortaya çıkan bu siyasi ve ekonomik krizin mimarları siyasi etik gereği istifa etmelidir" dedi.
 
Kubilay, yaşanan krizin emeğe olumsuz etkilerini azaltmak ve yoksullaşmayı önlemek için şu önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti:
-Toplu işten çıkarmalar engellenmelidir.
-Asgari ücretlilerin reel gelir kaybı en az enflasyon oranında karşılanmalıdır.
-Asgari ücret gelir vergisi kapsamı dışına çıkarılmalıdır.
-İşsizlik sigortası fonu kapsamında işsizlerin ödenekten yararlanma koşulları kolaylaştırılmalıdır.