22 Eylül 2024 Pazar

HDP Millevtekili Taşdemir'den kadın cinayetlerine karşı Araştırma Önergesi

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle kadına yönelik her türlü şiddetin sona ermesi için Meclis Araştırması istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, kadına yönelik şiddet, baskı, çok boyutlu ayrımcılık ve ötekileştirmeye karşı etkin bir mücadele hattının oluşturulması, yaşamın tüm alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük etkin politikaların tartışılması, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadınların şiddetten koruma noktasında mevcut yasa ve uluslararası sözleşmeler işlerlik kazandıracak mekanizmaların oluşturulması amacıyla Meclis’e Araştırma Önergesi verdi. 

Kadın cinayetleri başta olmak üzere kadına yönelik cinsel, fiziksel, ekonomik, psikolojik ve her türlü şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Taşdemir, toplumsal cinsiyet eşitsizliğin derinleştiği ve kadınların yaşamın tüm alanında baskı ve sömürüye maruz kaldığı Türkiye’de 8 Mart’ın daha da önem kazandığını kaydetti. 

Taşdemir, şöyle devam etti: "Özellikle kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik her türlü şiddetin gün gittikçe arttığı, kadınları katleden erkeklerin ya çok az cezalar aldığı ya da cezasızlıkla ödüllendirildiği, ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkisinin derinleştiği, kadınların siyasete, istihdama katılımında ve yönetim mekanizmalarında yer almalarda ciddi bariyerlerle karşılaşmaya devam ettiği, mücadele sonucu kazandıkları haklarının dahi tartışma konusu edildiği günümüzde hem kadın mücadelesinin simgesi olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hem de Meclisin bugün dolayısıyla kadınların yaşadığı tüm sorunları gündemine alması ayrı bir önem kazanmaktadır. 

Özellikle 8 Mart günün kadınlar için resmî tatil ilan edilmesi, kadınların yıllardır dilendirdikleri bir taleptir. Meclisin bu talebi görmesi ve bu yönlü yasal düzenleme yapması da gerekmektedir. Bu nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kadınların yaşadığı her türlü şiddet, baskı, çok boyutlu ayrımcılık ve ötekileştirilmeye karşı etkin bir mücadele hattının oluşturulması, yaşamın tüm alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya dönük etkin politikaların tartışılması, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve kadınları şiddetten koruma noktasında mevcut yasa ve uluslararası sözleşmelere işlerlik kazandıracak mekanizmaların oluşturulması amacıyla bir Araştırma Komisyonun kurulması aciliyet kazanmaktadır."