21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Milletvekillerinden 'Nükleer santralden vazgeçin' çağrısı

Halkların Demokratik Partisi Mersin milletvekilleri "İnsan ve doğa katliamının önünü sonuna kadar açan santrallerin yapılmasından vazgeçilmelidir" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan yaptıkları yazılı açıklamayla, Mersin Akkuyu'da inşası başlayan nükleer santralin olası zararlarına dikkat çekti.
 
Rusya ile varılan anlaşma gereğince Akkuyu nükleer santralinin inşaat çalışmalarına başladığını belirten HDP Milletvekilleri, "Akkuyu Nükleer Santrali sadece Mersin için değil tüm Türkiye ve bölge için ciddi bir tehdittir. Herhangi bir kaza olmasa dahi santralin yarattığı çevresel etkiler bölgemizi derinden etkileyecektir" dedi.
 
Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan imzalı açıklamada, "Özellikle önemli bir tarihi ve turistik potansiyele sahip olan ilimiz, bundan böyle nükleer santralle anılacak, tarihi ve doğal güzelliklerine karşın turist çekemez hale gelecektir. Limon başta gelmek üzere tüm tarımsal potansiyelimiz bu durumdan olumsuz etkilenecek, bölgeden tarımsal ihracat durma noktasına gelecektir. Yetiştirilen tarım ürünleri ise insan sağlığı açısından risk taşıyor olacaktır. Santralin kullandığı deniz suyu deniz canlılarını olumsuz yönde etkileyecek, balıkçılık durma noktasına gelecek, yediğimiz balıklar ise sağlığımız açısından zararlı olacaktır" denildi.
 
Ayrıca santralin fay hattı üzerinde yapıldığını ifade eden HDP Milletvekilleri, "Olası bir kaza ile yayılacak radyasyonun genetik etkileri, kanser vakaları, yaşam sürecini kısaltan etkiler, anormal doğum vakaları nesiller boyu sürecektir. Kent halkının, sivil toplum örgütü temsilcilerinin, doğa ve yaşam hakkı savunucularının da karşı çıktığı bu santral Akdeniz'i nükleer bataklığa, Mersin ve çevre illeri de radyasyon kaynaklı hastalık yuvası illere çevirecektir" diye belirtti.
 
Açıklamada, Akkuyu'nun yanı sıra Sinop ve Tekirdağ'da yapımı amaçlanan nükleer santrallerin projelerinin durdurulması istenirken "Yüzyıllar boyunca radyasyon etkilerinin süreceği göz önüne alındığında sadece 15-20 yıllık ekonomik ömrü olan nükleer santrallerin yapılması akıl dışıdır. İnsan ve doğa katliamının önünü sonuna kadar açan bu santrallerin yapılmasından vazgeçilmelidir" denildi.