30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP milletvekili Kaya: Diyanet bizim adımıza ahkâm kesemez

Diyanet'in LGBTİ+ için yaptığı açıklamaya tepki gösteren HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Diyanet bizim adımıza ahkâm kesemez. Diyanet kendi düşüncesini söylüyorsa barolar da kendi düşüncelerini söyleme hakkına sahiptir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın şikayeti üzerine Ankara Barosu'na yönelik başlatılan soruşturmaya ilişkin Meclis'te konuşma yaptı.

Diyanet'in LGBTİ+ için yaptığı açıklamaya tepki gösteren Kaya, "Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa, din adına konuşacaksa hırsızlık için, çocuk tecavüzleri için konuşmalı" dedi.

'KUTSALLARIN SAHİBİ DEĞİLSİNİZ'
Diyanet İşleri Başkanlığı gibi Baroların da bir konu hakkında kendi düşüncesini söyleme hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle dedi:
"Biz muhâfazakârız, biz aile kutsiyetine sahip çıkıyoruz diye kendinizi kutsalların sahibi gibi ilan edemezsiniz. AKP Genel Başkanının da LGBTİ+ için söylediği sözleri gidin internetten okuyun.

'DİYANET İŞLERİ MEŞRU DEĞİLDİR'
"Diyanet İşleri bir Müslüman olarak beni temsil eden bir kurum değildir. Meşru değildir. Çocuklarımızın bile öğrettiği din derslerini aldırabilecek kadar güvene sahip değildir. Diyanet bizim adımıza ahkam kesemez. Diyanet kendi düşüncesini söylüyorsa Barolar da düşüncelerini söyleme hakkına sahiptir.

"Mezhepçi, Emevici düşünceyi İslam adına bu topluma dayatma hakkına sahip değilsiniz. Diyanet, Diyanetliğini yapacaksa, din adına konuşacaksa hırsızlık için, çocuk tecavüzleri için konuşmalı.

"Kuran kurslarında tecavüze uğrayan erkek çocukların hakkını savunmalı. Yolsuzluklar için, haksız yere katledilen insanlar için konuşmalı. Kuran'da insani haklarının temeli olan düşünce hakkı, özgürlük için konuşmalı. Tüm kötülükleri tek bir noktada yoğunlaştırması Diyaneti meşru kılmaz."