3 Ekim 2024 Perşembe

HDP Milletvekili Çepni hakkında 8 Mart kartı fezlekesi

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'ye, tutsak kadınların 8 Mart'ını kutlamak için gönderdiği kutlama kartları nedeniyle soruşturma açıldı. Çepni hakkında dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı.

HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için gerekçe üretme yarışına giren AKP-MHP iktidarı savcılarının, İzmir Milletvekili Murat Çepni hakkında hazırladığı fezleke pes dedirtti.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin 8 Mart 2019 tarihinde Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde bulunan Merve Nur İşleyici ve Leyla Salman'a gönderdiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlama kartları tutsaklara verilmedi, ardından fezleke konusu yapıldı.

Aliağa Cumhuriyet Başsavcıvekili Ekrem Aydıner, Milletvekili Çepni'nin gönderdiği 8 Mart kartında, "örgüt propagandası yapıldığı, suçu ve suçluyu övme" fiilinin işlendiğini iddia etti.

Savcının suç ürettiği 8 Mart kartlarında şu ifadeler yer alıyor:
"Değerli Yoldaşım;
Eşitliği, barışı ve özgürlüğü kazanacağımız güzel günlere olan umudumuzla ve mücadelemizin verdiği güçle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü kutlarım. Selamlarımla."

HAPİSHANE YÖNETİMİ 8 MART KARTINI SAKINCALI BULDU
HDP Milletvekili Çepni'nin gönderdiği 8 Mart kartı; "kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşürdüğü, görevlileri hedef gösterdiği, terör ve çıkar amaçlı suç örgütü veya diğer suç örgütleri mensuplarının örgütsel amaçlı olarak haberleşmelerine neden olduğu, kişi veya kuruluşları paniğe yöneltecek yalan ve yanlış bilgileri tehdit ve hakaret içerdiği" gerekçesiyle Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi idaresi tarafından sakıncalı bulunarak kadın tutsaklara verilmedi.

Şakran Hapishanesi yönetiminin kararının ardından Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni hakkında, "örgüt propagandası yaptığı, suçu ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla soruşturma başlattı. Savcılık soruşturması 5 Kasım 2020 tarihinde fezlekeye dönüştürülerek Çepni'nin milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması istendi.

KOPYALA-YAPIŞTIR FEZLEKE
Savcılık soruşturmasına dayandırılarak hazırlanan fezlekenin ise kopyala-yapıştır yöntemiyle hazırlandığı görülüyor.

Fezlekede, "PKK/KCK silahlı terör örgütünün son dönemde izlediği strateji ve politikalara uygun şekilde hareket edip, PKK/KCK silahlı terör örgütünün eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı, PKK/KCK silahlı terör örgütünün sözde lideri Abdullah Öcalan ve adı geçen terör örgütü adına suç işleyen hükümlü/tutuklu Leyla Salman ve Merve Nur İşleyici'yi övdüğü, eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı, ülkemizin yıllardır süregelen ve halen mevcudiyetini sürdüren terör tehdidi altında bulunduğu da göz önüne alındığında, hakkında inceleme yapılan 27. Dönem Milletvekili Murat Çepni'nin terör örgütü propagandası yapma ve suçu ve suçluyu övme suçlarını işlediği yönünde yeterli ve kanuni delilin mevcut olduğu, adı geçen milletvekili hakkında Anayasanın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulması gerektiği kanaatine varılmıştır" denilirken, bütün bu suçlamaların karttaki hangi ifadelere dayandırıldığı ise belirtilmedi.

'8 MART'I KUTLAMAK SUÇ DEĞİL ONURDUR'
Hakkında hazırlanan fezlekeyi değerlendiren HDP Milletvekili Murat Çepni, "Yaptığımız hemen her konuşmaya sarayın mekanizmaları fezleke hazırlamaya devam ediyor" dedi. Hapishanelerdeki kadın tutsaklara 8 Mart için gönderdiği kartların fezleke konusu yapılmasını saray yargısının düştüğü komik hallerin tipik bir örneği olduğuna dikkat çeken Çepni, "Kadın düşmanı karakterlerine tipik bir örnek daha. Asıl suç olan iktidarın kadını yok sayan, emeğini sömüren, katledilmesine zemin hazırlayan, cezasızlıkla kadına şiddeti büyüten, kadın özgürlük mücadelesini şiddetle engellemeye çalışan erkek egemen politikalarıdır" dedi.

Çepni, "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak suç değil, onurdur" diye ekledi.