22 Eylül 2024 Pazar

HDP Kadın Meclisi, yeni dönemini belirledi

HDP Kadın Meclisi yeni dönemi belirlediği toplantısı sonucu, partisine yönelik kapatılma davası ve İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararı başta olmak üzere kadın özgürlük mücadelesine ilişkin saldırıları  değerlendirdi. Toplantının sonuç bildirgesini açıklayan HDP Kadın Meclisi, "HDP, kadındır" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 27 Mart tarihinde HDP'ye açılan kapatma davası ve İstanbul Sözleşmesi'nin iptali başta olmak üzere kadın özgürlük mücadelesine yönelik saldırıların tartışıldığı ve önümüzdeki dönemi planladığı toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. 

Siyasal durum değerlendirilmesi yapılan toplantıda, AKP/MHP erkek ittifakının halklara, kadınlara, işçilere, emekçilere, gençliğe ve bir bütün olarak toplumsal güçlere yönelttiği saldırıları kendi özgünlüğü içinde tartışıldı ve yeni dönem mücadele hattı belirlendi. 

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ASLA VAZGEÇMİYORUZ'
Bir gece yarısı verilen İstanbul Sözleşmesi fesih kararına ilişkin toplantının sonuç bildirgesinde, "Bu karar 8 Mart'ta ortaya çıkan kadın isyanının, özgürlük ve eşitlik talebinin birleşerek güçlenen, tüm yasaklara rağmen 8 Mart barikatlarına yüklenen kadınları yok saymanın ilanıdır, genç kadınların geleceğinin çalınmasıdır, LGBTİ+lara nefretin ilanıdır. Bu karar katledilen kadınların sorumluluğunu üstlenmenin ilanıdır. Bu karar kadın düşmanlığıdır. Bizler, kadın haklarını en kapsamlı şekilde savunan İstanbul Sözleşmesi'nden asla geri adım atmayacağız. Kadınları yok sayan erkek ittifakına karşı, birleşik kadın hareketinin bir parçası, mücadele gücü olarak İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmiyoruz" denildi. 

Kadınların her alanda mücadele yürüttüğünü ve erkek-devlet şiddetine maruz kaldığını kaydeden HDP Kadın Meclisi; Cumartesi Anneleri için, Barış Anneleri için Suruç Aileleri için, Roboski Aileleri için, Pınar Gültekin için, İpek Er ve katledilen kadınlar için, Urfa Adliyesi önünde direnen Emine Şenyaşar için adalet demeye devam edeceğini belirtti. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit başta gelmek üzere hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin son bulması için tutsakların başlattığı açlık grevinin sürdüğünün altı çizilen sonuç bildirgesinde, tecride karşı mücadelenin devam edeceği söylendi.

'HER ALANDA MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
HDP Kadın Meclisi, kadınlara yoksulluğu reva görenlere karşı mücadele etmeye, kadınlarla buluşmaya devam edeceğinin kaydetti ve "Boğaziçi direnişi, 8 Mart isyanı, Newroz coşkusu ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeme kararlılığı ile sadece bu topraklarda değil, dünyanın her alanında yükselen kadın mücadelesi bizleri daha fazla yan yana getiriyor, birleştiriyor. Son yıllarda ortaya çıkan birikim ve deneyim hem enternasyonal kadın ağını ve dayanışmasını kurmak hem de bu topraklarda çeşitli talepleri dillendiren kadınları bir araya getirme zeminini güçlendiriyor. AKP MHP iktidarı kadın mücadelesine ve kazanımlarına saldırarak, kadın özgürlük, eşitlik mücadelesini esas alan HDP'ye kapatma davası açarak tekçi, cinsiyetçi, militarist rejimini inşa etmek istemektedir. Siyaset mekanizmasında kadınları görmeye tahammül edemeyen iktidar, bir yandan kadınları tutuklayarak ev hapsi ve elektronik kelepçe uygulamaları ile sindirmeye çalışırken diğer yandan kadın siyasetçilere yönelik cinsiyetçi söylemleri kullanıp besleyerek kadın düşmanlığını bir kez daha göstermiştir. Bu cinsiyetçi dile karşı bulunduğumuz her alanda mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

'DİRENEN KADINLAR BİZİZ'
HDP Kadın Meclisi toplantısının sonuç bildirgesi şöyle devam etti: "Bizler bir kez daha buradan belirtiyoruz ki; HDP'ye yönelik gerçekleştirilen saldırıların temelinde kadın kazanımlarımız ve mücadelemiz vardır. Kapatma davasının, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik saldırı olduğunu çok iyi biliyoruz. Kayyım saldırıları ile başlayan, bütün siyasal faaliyetlerimizi illegalize ederek gözaltı, tutuklama ve para cezaları ile durdurmaya çalışan, kadın siyasetçilerimizi hedef haline getiren bu iktidara sesleniyoruz; kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesini esas alan, yeni yaşam ilkelerini benimseyen ve inşasına girişen partimizin kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz. 8 Mart'ta biziz, Newroz da biziz, sokaklardaki kadın isyanı da, cezaevindeki kadının direnişi de biziz. Tarlada, fabrikada üreten kadınlar biziz. 

'YENİ YAŞAMI İNŞA EDELİM'
Evlerin dört duvarını yıkarak erkek egemen siyasete karşı kürsüleri kullanmaktan vazgeçmeyen kadınlar biziz. Biz kadınız, biz HDP'yiz. HDP kadındır. Partimizi de geleceğimizi de, yaşamımızı da sizlere teslim etmeyeceğiz. Yaşamın her alanında ben varım diyen kadınlara sesleniyoruz; HDP'ye kapatılma saldırısı sizleredir. İstanbul Sözleşmesi'nedir, Gökkuşağı bayrağınadır. Gelin hep birlikte erkek egemen rejime karşı yeni yaşamı inşa edelim."