20 Eylül 2024 Cuma

HDP il eşbaşkanları mahkeme bulunamadığı için aylardır tutsak

İzmir'de 2023 yılında tutsak edilen HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan hakkında hazırlanan iddianame, iki mahkemenin "görevsizlik" kararı vermesi üzerine istinaf mahkemesine gönderildi.

İzmir'de 6 Ekim 2023 tarihinde gözaltına alınarak tutsak edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Vedat Çınar Altan hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi ile İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "görevsizlik" gerekçesiyle reddedildi. Mahkemelerin reddetmesi üzerine dosya İzmir Bölge Mahkemesi'ne gitti. İddianameye, istinafta yapılacak değerlendirme sonucunda hangi mahkemenin bakacağı belli olacak.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mayıs ayının başında hazırlanan iddianamede, eşbaşkanlar "Örgüte üye olma" ve "Örgüte finansal destek sağlama" iddialarıyla suçlandı. İddianamenin ilk olarak gönderildiği İzmir 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 2 Mayıs'ta dosyanın "Örgüte finansal destek sağlama" kapsamında olduğunu belirterek, "görevsizlik" kararı verdi. Kararla birlikte iddianame bu kez İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Ancak mahkeme heyeti, 28 Mayıs'ta "Örgüte finansal destek sağlama" suçlamasına yeterli delil bulunmadığını söyleyerek, dosya ile ilgili "görevsizlik" kararı verdi.

DEMOKRATİK EYLEMLER SUÇLAMA KONUSU YAPILDI
İddianamenin kabul edilmemesi nedeniyle hala duruşmaları görülmeyen tutsak eşbaşkanlar, partilerinin yaptığı açıklamaların yanı sıra tutsak yakınları, TJA ve Emek ve Demokrasi Güçleri'nin eylemlerine katılmakla suçlanıyor.

Partinin yürüttüğü faaliyet ve kampanyalarının da yer aldığı iddianamede, halk toplantılarının yanı sıra parti binasında yapılan basın toplantıları ve kadın kurumlarına yer temin edilmesi de suçlamalar arasında yer aldı. İddianamede ayrıca eşbaşkanlar hakkında ifade veren açık ve gizli itirafçılar Buse Aslan ve "Dokuz"un iftiralarına da yer verildi.

AV. ATAŞ: DOSYA MAHKEMELER ARASINDA KALDI
Dava avukatlarından İmdat Ataş, ilk mahkemenin dosyanın "örgüt finansmanı" kapsamında değerlendirerek yetkisizlik kararı verdiğini, ikinci mahkemenin ise bu kapsamda yeterli delil olmadığını belirtmesine rağmen, her iki mahkemenin de tutukluluğun devamı yönünde karar verdiğine dikkat çekti. Dosyanın hangi mahkemede görüleceğine istinaf mahkemesinin karar vereceğini belirten Ataş, tutukluluk itirazında bulunacakları bilgisini verdi.

'TUTUKLULUĞU GEREKTİRECEK DELİL YOK'
Siyasi amaçla yürütülen yargılamalarda tutuklamanın cezalandırma amacıyla kullanıldığına dikkat çeken Ataş, "Bu kişiler Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde üçüncü büyük partinin il eşbaşkanları idi. Dolayısıyla siyasal mücadele veriyorlardı. Tutuklamanın buna engel olmak amacıyla gerçekleştiğini ve yargılama sürecinin örgütlenmeyi baltalamaya dönük olduğunu düşünüyorum. Yoksa tutuklanmalarını gerektiren herhangi bir neden yok. İddianameyi incelediğimizde cezalandırılmalarını gerektiren bir suçlama da yok. Tamamen demokratik etkinlikler ve parti faaliyetlerine ilişkin iddialar var. Anayasal haklarından doğan eylemler suçlama yapıldı. Yine daha önce hakkında ifade verdiği birçok kişinin beraat ettiği açık tanık Buse Aslan'ın ifadeleri sabitken eşbaşkanlar hala tutuklu" dedi.

Aynı iddialarla tutuklanan ve dosyası ayrılan HDP Buca İlçe Eşbaşkanı Nihat Türk'ün dün görülen ilk duruşmada tahliye edildiğini kaydeden Ataş, eşbaşkanların da ilk duruşmada tahliye olacaklarını ve beraat edeceklerini bildiklerini söyledi.