23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP heyeti İspanya ziyaretlerini tamamladı

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy ve Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ'dan oluşan HDP Heyeti, 3-5 Kasım tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirdiği diplomatik ziyaretlerini tamamladı. 

Siyasi parti temsilcileri, İspanya Meclisi Dışilişkiler Komisyonundaki partilerin grup sözcüleri, hükümet yetkilileri, senatörler ve milletvekilleri ile bir araya gelen heyet yapılan görüşmelerde Türkiye'nin İspanya, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile ilişkilerini değerlendirdi. Görüşmelerde Türkiye'deki siyasal durum, HDP'nin siyasi fikriyatı ve güncel durumu, bölgesel bir sorun haline gelen Kürt meselesi, Suriye başta olmak üzere Ortadoğu genelindeki sorunlar ile Doğu Akdeniz'deki gerilimler de ele alındı.

Gerçekleştirilen birçok görüşmede ayrıca Türkiye ve Kürdistan'da kadınların yaşadığı sorunlar ve İstanbul Sözleşmesinden çekilmenin yarattığı sıkıntılar da özel gündem olarak değerlendirildi. İktidar koalisyonundaki PODEMOS'un üyesi olan Eşitlikten Sorumlu Devlet Bakanı ile yapılan görüşmede önümüzdeki dönemde kadın hakları konusunda yoğun işbirliği yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Bakan, HDP'li kadınları 8 Mart etkinlikleri için Madrid'e davet edeceklerini de ifade etti.

Yine hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmede Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile olan ilişkileri de mercek altına alındı.

Dış İlişkiler Komisyonu hem başkent Madrid hem de otonom Katalonya, Bask ve Galiçya bölgeleri ile diplomatik ilişkilerini önümüzdeki dönemde yoğunlaştıracak.