21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin kaçırılarak tehdit edilmesine tepki

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin kaçırılarak tehdit edilmesiyle ilgili yapılan açıklamada kamuoyuna bilgi verildi. İnsan Hakları Derneği'nde yapılan basın toplantısına şiddete uğrayan gençler yaşadıklarını anlattı. Halkların Demokratik Partisi Gençlik Meclisi üyelerine yönelik kaçırma ve tehdit olaylarının çoğalması tepki topluyor. İnsan Hakları Derneği'nde konuyla ilgili yapılan açıklamada son dönemde HDP üyesi gençlerin kaçırılarak ölümle tehdit edildiği ve 'ajan olmaya' zorlandığı belirtildi. HDP Milletvekili Züleyha Gülüm'ün de katıldığı basın toplantısında, şiddete maruz kalan HDP'li gençler yaşadıklarını anlattı.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, OHAL döneminde başlayan kaçırma olaylarının demokratik siyaset yürüten gençlerin üzerinde yoğunlaştığını ve bununla ilgili çok sayıda başvuru aldıklarını ifade etti. İHD'ye yapılan son başvuruya göre Ayşe Yağmahan, Hamza Ağırman ve Mahsun Çelebi'nin resmi gözaltı işlemi yapılmaksızın, ölümle tehdit edilerek şiddete uğradıklarını söyleyen Yoleri, "Biz insan hakları savunucuları, özgürlük ve güvenlik hakkının bu şekilde tehdit altında bulundurulmasını kabul edilemez buluyoruz" dedi. Yoleri konuyla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

5 Ekim tarihinde Üsküdar Vapur İskelesinde alıkonularak bir araca bindirilen Hamza Ağırman, yaşadıklarını anlattı. Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerin telefonuna el koyarak avukatını aramasını engellediklerini ifade eden Ağırman, ormanlık bir alanda aracın içinde tehdit edildiğini ve şiddete uğradığını belirtti. Kimliği belirsiz kişilerin kendisine "Bir daha HDP ilçe binasına gidersen gerisini sen düşünürsün" dediğini aktaran Ağırman, "HDP'de olup bitenleri bize anlat" benzeri tekliflere karşı çıktığını bu sebeple de arabadan aşağıya atıldığını söyledi. Olaydan iki gün sonra telefonla arandığını ve aynı tarz tehditlerle karşılaştığını vurgulayan Ağırman, olayın ardından İnsan Hakları Derneği'ne başvurduğunu kaydetti.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yaşananları, "İktidarın toplumsal muhalefete, HDP'ye ve diğer siyasi partilere gözdağı vermesinin yöntemlerinden bir tanesi" olarak niteledi. Gülüm, "Bİr yandan gözaltılarla, tutuklamalarla, uzun yılları kapsayan cezalarla insanları susturmaya çalışıyorlar. Bir yandan kaçırmalar ve tehditlerle susturmaya çalışıyorlar. Diğer yandan ise kayyum atama tehditleriyle toplumsal muhalefete gözdağı verilme süreci yaşıyoruz" diye konuştu. Faşizmin kurumsallaşma sürecinde, kimsenin sesinin çıkmadığı bir ülke ve toplum yaratılmak istendiğini belirten Gülüm, bu tür saldırılara karşı HDP olarak haksızlığa uğrayanların yanında olacaklarını bildirdi.