30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Gençlik Meclisi: Demokratik siyaset mücadelemiz kriminalize edilemez

HDP İstanbul İl Örgütü, HDP Gençlik Meclisi'ne dönük gözaltı ve tutuklama saldırılarına tepki göstererek, iktidarın gençliğin mücadelesini kriminalize etme çabaları karşısında boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Kemal Kurkut Futbol Turnuvası'na dönük polis saldırılarına ve 29 Temmuz'da aralarında HDP Parti Meclisi üyesi Livan Orman'ın da bulunduğu HDP Gençlik Meclisi üyelerinin ev baskınlarıyla gözaltına alınarak tutuklanmasına ilişkin binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan HDP Gençlik Meclisi üyesi Rojhat Gövercin, iktidarın gençliği yoz bir yaşama sürüklediğini ve gençliğin dinamizmine karşı özel savaş politikalarıyla saldırılar düzenlediğini belirtti. Kemal Kurkut Futbol Turnuvası'nın gençliğe dönük özel savaş politikalarına karşı özsavunmayı geliştirme ve öz bilinci açığa çıkarma amacı güttüğünü söyleyen Gövercin, uzun süredir turnuvayı düzenleyen HDP Gençlik Meclisi'ne dönük sistematik bir gözaltı, kaçırma, ajanlaştırma ve tutuklama politikası sürdürüldüğüne dikkat çekti.

23 Temmuz'da turnuva kapsamında Gaziosmanpaşa'da oynanan bir maça polislerin saldırdığını ve 11 kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Gövercin, turnuva boyunca polisin turnuvaya katılanlara dönük taciz ve tehditlerini sürdürdüğünü belirtti. Turnuvadaki takım kaptanlarının "İfadeniz var emniyete gelmeniz gerekiyor" denilerek polis karakoluna çağrıldığını ve turnuvadan çekilmesini uyarısında bulunduğunu ve ajanlık dayatıldığını dile getiren Gövercin, son olarak 29 Temmuz'da yapılan ev baskınlarıyla 12 kişinin işkenceyle gözaltına alındığını ve 5 kişinin siyasi faaliyetleri gerekçe gösterilerek AKP-MHP yargısı tarafından tutuklandığını dile getirdi.

Gençliği hiçbir saltanatın durduramayacağını ifade eden Gövercin, şöyle devam etti: "Ne yaparsanız yapın, Kemal Kurkut yoldaşımız anısına yaptığımız turnuvamızı engellemenize müsaade etmeyeceğiz. Buradayız, burada olmaya ve gençliğin direnişini ve enerjisini büyütmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaset mücadelemiz kriminalize edilemez. Mücadelemizi büyütecek ve saltanatınızı yıkacağız!"

BİROL: YENİLECEKSİNİZ
Söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol özgürlük için mücadele eden gençlerin iktidar tarafından kriminalize edildiğini ve "terörist" ifadesiyle yaftalandığını belirterek, "Bu nafile çabadan vazgeçin. Gençliğin mücadelesini, gençliğin çalışmalarını kriminalize edemezsiniz" dedi. 

Turnuvaya katılan HDP Gençlik Meclisi üyelerinin tek kullanımlık telefonlarla aranarak tehdit edildiğine dikkat çeken Birol, şöyle devam etti: "Siz gençlerin spor yapmasına dahi tahammül edemiyorsunuz, işiniz mi yok? Bakın uyuşturucu baronları yatlarla uyuşturucu kaçırıyor. İşçilerin haklarını yiyen patronlar var, hadi onlarla uğraşın. Her gün sokaklarda şiddet gösteriliyor kadınlara hadi onlarla uğraşın, siz suçla uğraşın siyasetle değil."

Birol, siyasetin kriminalize bir alan haline getirme çabalarıyla iktidarın yenileceğinin altını çizdi ve ekledi: "Sizin karalama ve gençleri sindirerek partimizden uzaklaştırma çabalarınıza izin vermeyeceğiz."

ENCU: SALDIRILARIN KARŞILIĞINI SOKAKTA VERECEĞİZ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encu ise, bütün saldırıların karşılığını sokakta vereceklerini vurguladı. AKP-MHP iktidarının en büyük korkusunun gençliğin örgütlenmesi olduğunu ifade eden Encu, saldırılara karşı örgütlülüğü büyüteceklerini kaydetti. Bütün tutuklamalara karşı ayakta olduklarını söyleyen Encu, şöyle devam etti: "Herkes iyi bilsin, ‘Genç başladık, genç başaracağız' şiarıyla mücadeleyi, direnişi yürütüyoruz. Korkuyla, tutuklamayla ve baskıyla bu mücadeleyi geriletemezsiniz. Zamanınız kısıtlı, sürekli suça batıyorsunuz. Gençliğin önünü kapatmak istiyorsunuz ama bu gençlik kendi tarihine, kendi bilincine bütün değerleriyle sahip çıkmaya devam edecek. Asla geri adım atmayacağız."

Basın toplantısı, Kemal Kurkut Futbol Turnuvası'nın 4 Ağustos saat 18.00'da Beylikdüzü'nde düzenlenecek final maçına yapılan çağrıyla sona erdi.