21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP Eşbaşkanları: Eğitim-öğretim yılı yeni, ama sorunlar eski

Yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin açıklama yayınlayan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, "Türkiye'de yıllardır yapısal sorunlar biriktiren eğitim sistemi, iktidarın eğitim alanındaki uygulamaları ile daha da sıkıntılı hale geliyor. AKP'nin elinde adeta yapboz tahtasına dönüşen eğitim sistemi tam bir sorun yumağı oluyor" dedi.
HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına ilişkin açıklama yayınladı. Açıklamada, "Yeni bir eğitim-öğretim yılının başlangıcında tüm eğitim camiasına, eğitim emekçilerine ve öğrencilere başarılı bir dönem diliyoruz. Ne yazık ki, Türkiye'de yıllardır yapısal sorunlar biriktiren eğitim sistemi, iktidarın eğitim alanındaki uygulamaları ile daha da sıkıntılı hale geliyor. AKP'nin elinde adeta yapboz tahtasına dönüşen eğitim sistemi tam bir sorun yumağı oluyor. AKP'nin büyük ölçüde kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda yaptığı değişiklikler, başta öğrenciler, eğitim emekçileri ve veliler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini her zamankinden daha çok etkiliyor" denildi.
 
Açıklamanın devamında "Niteliksiz eğitim hizmeti; kamu kaynaklarının teşvik adı altında özel okullara aktarılması ve özel öğretimde öğrenci sayısı bakımından tüm zamanların rekorunun kırılması; ikili öğretim, kalabalık sınıflar; cinsiyetçi bir anlayışla karma eğitimi tasfiye etme girişimleri; açık öğretimde yaşanan yığılma ile çocukların ve özellikle kız öğrencilerin örgün eğitim sistemi dışına itilmesi; çocukların barınmak zorunda bırakıldıkları yerlerde taciz ve istismara uğraması; taşımalı eğitim ve altyapısı bozuk okullar; okullarda öğretmenlere yönelik şiddetin artması; mülakata dayalı sözleşmeli öğretmenlik, ataması yapılmayan öğretmenler vb. birer büyük sorun alanı olarak karşımızda duruyor" ifadelerine yer verildi.
 
Anadili eğitiminde hiç bir adım atılmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Kürtler başta olmak üzere farklı anadillere sahip olan halkların talepleri karşılanmıyor, hatta seçmeli anadili dersi almak isteyen öğrencilerin bile öğretmen ihtiyaçları karşılanmıyor. Okullar ve yurtlar tarikatlara emanet ediliyor. Zorunlu din dersleri ile Alevi yurttaşlar mağdur ediliyor. İmam hatiplere ayrıcalık tanınarak devlet eliyle ayrımcılık yapılıyor. İktidarın kendi siyasal hedeflerine biat eden nesil yetiştirme gayreti güçlendiriliyor. Sınav kaosu ve eğitimde kademeler arası geçiş sistemlerinde yapılan anlamsız değişiklikler ile hem öğrenciler hem de aileleri mağdur ediliyor. Gayri bilimsel müfredat değişiklikleri ile eğitime büyük zararlar veriliyor" diye belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şunlar belirtildi:
"Eğitim emekçilerinin durumu ise içler acısı. Kamudan KHK'ler ile ihraç edilenlerin 41 bin 705'i (yüzde 31) eğitim ve yükseköğretim kurumlarından. Ataması yapılmayan öğretmen sayısı 438 bini buluyor.
 
"Eğitim sistemi toplumun üretken kapasitesini geliştirmek, bireyin kendisini gerçekleştirebilmesini sağlayacak, bireyi özgürleştirecek, demokratik bir toplum düşüncesini destekleyecek şekilde oluşturulmalıdır. Bilimsel temellerde yükselmeli, insanlık tarihinin kazanımları olan evrensel değerlerle uyumlu ve herkes için eşit seviyede ulaşılabilir olmalıdır.
 
"HDP, bireyleri üretimle, toplumsal gelişimle ilişkilendiren, onları hayata hazırlayan, ezberci değil yaratıcı düşünceyi geliştiren bir eğitim sistemi öngörüyor. Dünyanın neresinde olursa olsun edindiği yeteneklerle ayakları üzerinde durabilecek gençler yaratmayı hedefliyor. Anadilini, ortak dili ve en az bir yabancı dili dört dörtlük konuşturacak bir eğitim sistemi inşa etmeyi amaçlıyor.
 
"Bütün bu uygulamaları ise veliler, öğrenciler, öğretmenler, eğitim sendikaları ve eğitimin tüm bileşenleri ile yan yana gelerek, birlikte tartışıp, birlikte eyleyerek gerçekleştirmeyi öngörüyor. Bu alanda çalışan ve emek harcayan herkesi eğitim meselelerini birlikte ele almaya, çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğine sahip çıkmaya ve bu yolda mücadele etmeye çağırıyoruz."