3 Ekim 2024 Perşembe

HDP: Darbeciler kaybedecek biz kazanacağız

HDP, 2019 yılında yapılan siyasi soykırım operasyonlarının 4. yılı dolayısıya bir çok ilde açıklamalar yaptı. Saldırılara karşı HDP'nin mücadelesini sürdürdüğü vurgulanan açıklamalarda, "Darbeciler kaybedecek, biz kazanacağız" denildi.

Halkların Demokratik Partisi, 4 Kasım 2016'da yapılan, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da olduğu seçilmişlerin tutuklanmasına ilişkin siyasi darbe operasyonlarının 4. yılı dolayısıyla bir çok ilde açıklamalar yaptı. 

İSTANBUL
HDP İstanbul İl Örgütü, konuya ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi.

"Darbeciler kaybedecek, biz kazanacağız" şiarıyla düzenlenen toplantıya İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ve HDP bileşenlerinin temsilcileri katıldı.

BULUT: YOLDAŞLARIMIZA SÖZÜMÜZÜ YİNELİYORUZ
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, siyasi darbenin 4. yılı olduğunu hatırlattı, süreç ağırlaşsa da direnen ve mücadeleyi yükselten bir HDP olduğunu kaydetti. 4 yıl önce de birleşik mücadeleyi sözlerinde ve çalışmalarında vurguladıkların dile getiren Bulut, "Türkiye'nin karanlık sabahları bitmiyor ama yoldaşlarımız zindanda mücadele ederken bizler gibi dışarıda onların özgürleşeceği, ülkenin demokratikleşeceği güne kadar bu süreci götüreceğiz. Yoldaşlarımıza mutlaka onları özgürleştireceğimiz sözümüzü yineliyoruz" dedi.

ENCÜ: KAYBEDEN ONLARIN SİYASETİDİR
Siyasi soykırım operasyonunda tutuklanan ve miletvekilliği gasp edilen HDP MYK üyesi Ferhat Encü de, o günden bugüne süren operasyonlarla HDP'nin demokratik siyaset alınından tasfiyesi ve mücadelesinin engellenmesinin hedeflendiğini belirtti. "Bir yandan belediyelere kayyum atanıyordu bir yandan şehirlerimizde yıkımlar yapılıyordu, bir yandan sokaklarda cenazelerimiz bekletiliyordu" diyen Encü, bu topyekün saldırılara karşı mücadele ettiklerini ifade etti.

HDP'nin adalet, demokrasi ve özgürlük mücadelesinin tüm baskılara rağmen sürdüğünün altını çizen Encü, "Kaybeden onların siyasetidir" vurgusu yaptı.

KENANOĞLU: DARBECİ ZİHNİYETE KARŞI DURMAYA DEVAM EDİYORUZ
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDP'ye yönelik darbenin 2014 MGK toplantısında yapılan "çöktürme planını"n hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Tutsak edilen HDP'lilerin hapishaneleri mücadele alanına dönüştürdüğüne dikkat çeken Kenanoğlu, şöyle devam etti: "Sadece dışarıda HDP'nin güçlü bir şekilde kaklamsı, varlığını sürdürmesi kafi gelmedi başta eş genel başkanlarımız olmak üzere tüm tutsak arkadaşlarımız içeriden sürece dahil oldular. Bu anlamıyla tabi ki bu süreçler kolektif mücadeleyle aşılacaktır. Darbe süreci devam ediyor, hemen hemen her sabah bir operasyonla uyanıyoruz. Bütün bu süreçlerde direnenler kazanımları almışlardır. Bu kazanımda mutlaka ortaklaşa, birlikte mücadele ile olacaktır. O anlamıyla Kürt halkı ve dostları olan tüm halkla, solcular, sosyalistler, Aleviler, kadınlar bu darbeci zihniyete karşı durmaya devam edeceğiz."

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı ise özellikle Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla birlikte başlayan darbeler silsilesinin hala sürdüğünü belirtti. Başta Kürt sorunu olmak üzere demokrasi güçlerinin, HDP bileşenlerin dahil olduğu legal demokratik faaliyetlerin engellenmeye çalışıldığı darbe olduğuna dikkat çeken Avcı, "En yakın biçimiyle Kobane gösterileri bahane edilerek yine milletvekillerimizle, seçilmişlerimizin tutuklanmasıyla devam eden bir süreç var. HDP bitirilmek istenen çözüm sürecine sahip çıkacak. Israrcı bir şekilde demokratik mücadelesini sürdürecektir. 4 Kasım'ın yıl dönümünde bu mücadeleyi yükselteceğimizin sözünü kamuoyuna vermiş oluyoruz" ifadelerini kullandı.

ANKARA


HDP İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenlendi. HDP İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, "Barışı savunmaktan ve demokratik siyasette ısrardan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

AKP iktidarının HDP'yi ve muhalifleri katliam, tutuklama, kayyum ve medya ambargosu ile sindirmeye çalıştığını kaydeden Sinemillioğlu, "İntikam operasyonlarına rağmen partimiz bu ülkede halkların umudu olmaya devam etmektedir. Zindanlarla terbiye edemedikleri bir mücadele geleneğinin mirasçıları olarak direnmeye ve kazanmaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.  İçerde de dışarı da direneceğiz" dedi.

HDP Mamak İlçe Örgütü, il binası önünde açıklama yapmak istedi. Binayı ablukaya alan polis, açıklamayı engellemeye çalıştı. Engellemeye direnen HDP'liler, polis tarafından darp edilerek bina içerisine sürdü. Bunun üzerine bina içerisinde açıklama yapıldı.

Açıklamadan önce İzmir depreminde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. 4 Kasım'da yapılan siyasi soykırım operasyonunun kınandığı açıklamada, tüm saldırılara rağmen mücadelenin süreceği belirtildi.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü de Ofis Kavşağı'nda basın açıklaması düzenledi.

Eyleme, Batman Milletvekili Feleknas Uca da katıldı. Polis ablukası altında yapılan eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Sönen, 4 Kasım'ı partilerine ve kendilerine oy veren milyonların iradesine darbe olarak değerlendirdi. Bu nedenle tüm kesimlerin tavır alması gerektiğini vurgulayan Sönen, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 

4 Kasım'ı "kara gün" olarak tanımlayan Milletvekili Feleknas Uca ise, partilerine yönelik siyasi darbenin 4 yıldır devam ettiğini belirtti. Uca, Kürt halkının yıllarca katliamlara karşı baş eğmediğini, bu siyasi darbeyle de baş eğmeyeceğini söyledi.

URFA
Urfa'da il örgütü binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamanın ardından konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, 4 Kasım'da gerçekleşen yönelimin HDP'ye dönük siyasi şiddeti bir üst aşamaya çıkardığını söyledi. Öcalan, "Bu ülkede bir partinin milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, çalışanları, başkanları gayri ahlaki bir şekilde tutuklanıyor. Biz buna takibi darbe diyeceğiz. Bu iktidar bu yöntemler ile çöküyor ve çökecek. 2 bin yılına kadar Kemalizm, bugün de Erdoğanizm. Baskı politikaları devam ediyor" dedi. 
 
Güvenlikçi politikalar ile demokrasinin bir arada yürümeyeceğini, herkesin düşüncesini dile getirmede özgür olduğu bir ortamın oluşturulması gerektiğini ifade eden Öcalan, şöyle devam etti: "Sırf düşüncelerini dile getirenleri coplayan, parti kapatan, parti başkanlarını tutuklayan zihniyet er ya da geç kaybedecektir. Urfa bunu Nemrutlardan ve Firavunlardan bilir. Kafatasçı, dinci ve Türkçü anlayışlar ile DAİŞ'in çizgisine gelirsiniz."

Açıklama, "HDP halktır, halk burada" sloganları ile son buldu.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDP'ye yönelik operasyonların aralıksız devam ettiğini dile getirdi. Kürtlere karşı kirli bir ittifak geliştirildiğini belirten Dündar, her şeye rağmen iktidarın ömrünün sonunun geldiğini söyledi. 
 
HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, "4 yıl önce rehin alınan önceki dönem eş genel başkanlarımız ve seçilmişlerimizin de ifade ettiği gibi darbeye karşı direnmenin haklılığıyla yolumuza devam ediyoruz. Bu haklı mücadeleden aldığımız güçle, moral kaynaklarımızla, ahlaki değerlerimizle her zamankinden daha güçlüyüz" dedi.

ŞIRNAK
HDP İdil İlçe Örgütü binasında yapılan basın toplantısında konuşan İlçe Eşbaşkanı Nafiya Geçgel, 4yıl önce yapılan siyasi darbenin sürdüğünü ve HDP'ni bu saldırılara rağmen yürüdüğünü kaydetti. 

AKP-MHP iktidarının meşruiyetini yitirdiğini belirten HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise şunları söyledi: "Dertleri Türkiye halklarının geleceği değil, onların tek derdi Türkiye'yi nasıl talan edebilirizdir. Gün geçtikçe Türkiye'nin durumu kötüye gidiyor. Hukuk ayaklar altında. Türkiye'de kimse özgürlükten, haktan bahsedemez. HDP eşitlik, barış, demokrasi istediği için ve HDP direnişin tohumu olduğu için AKP hükümeti HDP'yi düşman olarak görüyor. Onlar ne kadar saldırsalar bizler o kadar çok büyüyoruz. Mücadelemiz barışı, demokrasiyi, eşitliği getirene kadar sürecektir." Açıklama, "Bijî berxwedana HDP" sloganları ile son buldu.

DERSİM
HDP İl Örgütü Sanat Sokağı'nda açıklama yaptı. "Halkların barış ve demokrasi umudunu söndüremezsiniz. Siyasi kırım operasyonlarına son" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "HDP umuttur, umut dimdik ayakta" sloganı atıldı.

HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, şunları söyledi: "Bu zihniyet artık dünyanın her tarafında zorba ve faşist bir rejim olarak tanınmaktadır. Dünyadaki anti demokratik ve darbeci güçler bile AKP-MHP rejimine açık destek vermekten çekinir hale gelmiştir. Bu anlayış sadece Türkiye toplumu için değil, bütün dünya için büyük bir tehdittir. 4 yıl önce rehin alınan önceki dönem eş genel başkanlarımız ve seçilmişlerimizin de ifade ettiği gibi darbeye karşı direnmenin haklılığıyla yolumuza devam ediyoruz. Gelecek bizimdir, gelecek halk iradesini esas alan demokratik güçlerindir." 

HDP, Adana, Hatay, Bingöl, Adıyaman, Van ve Ağrı'da da açıklama yaparak siyasi soykırım operasyonunu kınadı.