3 Ekim 2024 Perşembe

HDP çıplak arama işkencesini Meclis'e taşıdı

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Beştaş, Adalet Bakanı Gül'e hapishanelerde tutsaklar ve tutsak yakınlarına dayatılan çıplak arama işkencesini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması talebi önerge verdi.

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin çok farklı şekilde gerçekleştiğini belirten Beştaş, insan onuruyla bağdaşmayan çıplak arama işkencesinin bazen ziyarete gelenlere de dayatıldığını ifade etti. 

Beştaş, "Wernicke Korsakoff hastalığı nedeniyle daha evvel tahliye edilen Aslıhan Gençay adlı kadın mahpus 2016 yılında yeniden tutuklanmış ve sırası ile Sincan, Tarsus, Kayseri cezaevlerinde kaldıktan sonra Sivas Cezaevine nakledilmiştir. 21 Ekim 2020'de Kayseri Cezaevi tarafından iyi hal rapori ile kalan son yılını denetimli serbestlik ile sonlandıracak olan Aslıhan Gençay 22 Ekim Perşembe gecesi görevli memurların önce kötü muamelesine, sonrasında da 'çıplak arama' dayatmasına maruz kalmıştır" dedi. 

Çıplak arama işkenceseni reddeden Gençay hakkında soruşturma başlatıldığını aktaran Beştaş, "4.5 yıldır iyi halli olan Aslıhan Gençay, cezaevinin çıplak arama uygulamasından mütevellit cezaevine bir yıl daha kalma riski ile karşı karşıyadır. Özgür olacağı yerde şimdi hücre cezası ve denetimli serbestliğinin kötü hale dönüşmesi durumda elinden alınacağı kaygısı ile infaz mahkemesine çıkmayı beklemektedir" ifadelerini kullandı. 

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti: 

"'Çıplak arama' uygulamasının gerekçesi nedir?
Bilhassa kadın mahpuslara hakeza ziyaretçilere dahi neden bu uygulama dayatılmaktadır?
 İnsan onuru neden cezaevlerinde gözetilmemekte ve bu tür yöntemler zorla mahpuslara dayatılmaktadır?
Türkiye'de hangi cezaevlerinde 'çıplak arama' uygulaması vardır?
Bu uygulamanın yapılacağına dair talimat kim tarafından ve hangi gerekçe ile verilmektedir?
Çıplak arama uygulaması cezaevi yönetimlerinin kendi kararları neticesinde mi uygulanmaktadır?
Keyfi biçimde onur kırıcı eylemlerde bulunan cezaevi yöneticileri hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?
Cezaevi idarelerinin mahpuslara yönelik kötü muamelede bulunmaları ve bilhassa çıplak aramanın yaygınlaşması, merkezi bir kararın sonucu mudur?
Aslıhan Gençay 'çıplak arama' uygulamasını kabul etmediğinden hakkında hücre cezası verilmiş olup insan onuruna aykırı uygulamaların reddi hücre cezası için sebep teşkil eder mi?
Aslıhan Gençay iyi hal koşullarını yerine getirmiş olması nedeniyle Sivas Yarıaçık Cezaevine gönderilmiş olup çıplak arama dayatması ile bu hakkının elinden alınması meşru mudur?
Aslıhan Gençay olayında olduğu üzere pek çok cezaevinde mahpuslar, insan onuru ile bağdaşmayan uygulamaların doğrudan muhatabı olup, hak savunularının hücre cezası yöntemi ile engellenmesinin izahı nedir?
Çıplak arama uygulamasına son verilmesi yönünde bir düzenleme yapılması gündeminizde olacak mıdır?"