23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP, ATK'nın skandal Şule Çet raporunu Adalet Bakanı'na sordu

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, geçtiğimiz günlerde ATK'nın Şule Çet ile ilgili skandal 'uzman mutalaa raporu'na ilişkin meclise soru önergesi verdi.
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Şule Çet davasında Adli Tıp Kurumu'nun skandal raporunu Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu. Hatimoğulları, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan skandal 'uzman mutalaa raporu'na ilişkin "Adli Tıp Kurumu'nda uzman kişilerce hazırlanan raporda, öldürülmüş olan Şule Çet’i suçlayıcı ifadeler nasıl kullanılabilmiştir? Adli Tıp Kurumu'ndaki bilim insanlarının olayın nasıl gerçekleştiğini açıklamaya dönük çalışmalar yapması gerekmez midir?" diye sordu.
 
Hatimoğulları, Adalet Bakanı'na "Bakanlığınızca, basında yer almış olan rapordaki skandal ifadelerin sahipleri olan Adli Tıp uzmanlarına soruşturma açılmış mıdır?" ifadeleriyle, Şule Çet’in katil zanlıları Çağatay Aksu ve Berk Akand lehine alınan mütalaa raporunda katledilen Çet'i suçlayan ifadeler kullanılması hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu. 
 
PARA KARŞILIĞI RAPOR
 
6 Şubat'ta görülecek dava öncesi ortaya çıkan raporda Çet'in antidepresan kullanması, Çağatay Aksu'nun yanında bulunması gibi sebepler cinsel saldırı ve cinayete kılıf olarak gösterilirken "Basına yansıyan faillerin para karşılığı rapor hazırlatmaları iddiası doğru mudur? Bu iddia tarafınızca araştırılmış mıdır?" diye sordu. Ortaya çıkan raporda Çet'in 'majör depresif bozukluk' tanısı aldığı ve ölümünde kullandığı ilacın etkisinin olup olmadığı gibi soruların yer alması tepki çekmişti. 
 
'KADINLARIN KİŞİSEL TERCİHLERİ SUÇA NEDEN OLAN DAVRANIŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR'
 
Hatimoğulları soru önergesinde "Faiilleri aklamaya dönük, Şule Çet özelinde tüm kadınların kişisel tercihlerini ‘suça neden olan davranış’ olarak görmek olası kadın cinayetlerine zemin hazırlamaktadır" diyerek Adalet Bakanı'na "Bu erkek egemen yaklaşımı engellemek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı ile ortak çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Yoksa neden yoktur?" diye sordu. 
 
Tülay Hatimoğulları, artan kadın cinayetleri ile ilgili ise "Artış gösteren kadın cinayetlerini ve dava süreçlerindeki böylesi mağduriyetleri engellemek için Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılmakta mıdır?" diye sordu.