30 Eylül 2024 Pazartesi

HDP Ankara'ya yürüyor: Hiç bir güç bu yürüyüşü durduramaz

HDP'nin "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" kapsamında Kadıköy Boğa'da yapılmak istenen eylem engellendi. Bunun üzerine Kadıköy ilçe binası önünde yüzlerce kişinin katıldığı eylemde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Hiçbir güç bu yürüyüşü durduramaz. Bugün buluştuğumuz gibi yarın da öbür gün de buluşacağız. Hiçbir güç bu cepheyi durduramaz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Hakkari ve Edirne'den başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" üçüncü gününde devam ediyor.

HDP'liler etkinlikler kapsamında Kadıköy'de halk buluşması düzenledi. Buluşmaya saatler kala HDP Kadıköy İlçe binası ve açıklamanın yapılacağı Boğa Heykeli polis ablukasına alındı.

Milletvekillerinden oluşan bir heyet, Boğa heykeline yürümek istedi. Polis, heyetin önünü kesti. İstanbul Valiliğinin Haziran ayı sonuna kadar getirdiği eylem yasağını gerekçe gösteren polis yürüyüşü engelledi.

Bunun üzerine HDP milletvekillerinin aralarında olduğu kitle HDP Kadıköy İlçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Eylemde "Hep birlikte demokrasi, adalet, barış, özgürlük, iş ve aş için" yazılı pankart açıldı. Boğa meydanında bekleyen kitle de alana alkış ve sloganlarla geldi.

KESKİN: BİZİ BURADA ENGELLEYENLER GÜNEY KÜRDİSTAN'I İŞGAL ETMEK İSTİYOR 
Eylemde konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kürtçe yaptığı konuşmada, yandaş medyada "HDP ne yapmak istiyorlar?" tartışmalarına tepki göstererek, "Buradan cevap verelim. Kürt halkının özgürlüğü ve Türkiye'nin demokrasisi için yürüyoruz. Özgürlük yürüyüşünü gerçekleştirmek istiyoruz. Fakat çok çeşitli şekillerde bizi engellemeye çalışıyorlar. Bugün de Türk devleti Güney Kürdistan'ı askeri anlamda işgal etmek istiyor. Bu cevabımız, işte bu işgalci kirli politikalara da cevaptır" dedi.

Kürt ve Türk halklarının cevabının bu özgürlük yürüyüşü olduğunu kaydeden Keskin, "Hiçbir güç bu yürüyüşü durduramaz. Bugün buluştuğumuz gibi yarın da öbür gün de buluşacağız. Hiçbir güç bu cepheyi durduramaz. Bu güç ve felsefe Kürdistan ve Türkiye'de milyonlarca kişiye ulaştı, hiçbir güç durduramaz. Bizde DBP olarak bu özgürlük yürüyüşünü güçlendireceğiz" diye vurgulandı.

UĞURLU: SOKAKLARDAN GELEN BİR HDP İLE KARŞI KARŞIYASINIZ
HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu da HDP'nin yürüyüş yapma amacına ilişkin "Biz milyonlarla Leyla Güven'i, kadın iradesini temsil ediyoruz. Erkekleştirmek istediğiniz kadın iradesinin yürüyüşüdür" dedi. İktidarın yürüyüşe engel olamayacağını vurgulayan Uğurlu, "Sokaklardan gelen bir HDP ile karşı karşıyasınız" diye belirtti.

İSLAM: ANAYASA'DA OLMAYAN BBR YETKİYİ KULLANMAK DARBEDİR 
Ardından söz alan Bağımsız İstanbul Milletvekili Cihangir İslam ise üç yıl önce CHP'nin 25 gün ve 450 kilometre süren Adalet Yürüyüşü'nü hatırlattı. Türkiye tarihinde yaşanan darbelere dikkat çeken İslam, "Eğer siz Anayasa da olmayan bir yetkiyi kullanıyorsanız o veya bu boyutta darbe yapmışsınızdır demektir" dedi. İslam, HDP yürüyüşünün demokrasi, adalet, özgürlük ve barış getirmesini istedi.

İLDAN: EMEĞİ SÖMÜRÜLEN İŞÇİLER İÇİN BURADAYIZ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan ise 15-16 Haziran direnişinin yoldönümü olduğunu hatırlattı. İldan, "Kıdem tazminatı gasp edilmek istenen, emeği sömürülen işçiler için buradayız. Biz Kaz Dağları'ndan Munzur Gözelerine, Kirazlıyayla'dan Hasankeyf'e doğanın tapanına hayır demek için buradayız. Kadın kırımına, LGBTİ+'lerin katledilmesine karşı buradayız. Eşitlik, adalet ve özgürlük için buradayız" dedi.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal, HDP'nin yürüyüşünün tek adam rejimine karşı, faşizme karşı demokrasi yürüyüşü olduğunun altını çizdi. "Demokrasi, adalet, hukuk için yürüyoruz. HDP susmaz, susturulamaz" diyen Tutal, polis engeline karşı süren buluşmanın bunun bir kanıtı olduğunu söyledi. 

SYKP MYK Üyesi İlhan Turhan söz aldı. Açıklama için toplanan kitleyi işaret eden Turhan, ağır faşizm koşullarında biraraya gelmenin bir irade olduğunu kaydetti. Turhan, "Gelecek bizimdir, geleceği ancak biz kurabiliriz" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise AKP-MHP iktidarını değiştirmek, dönüştürmek için yürüyüşün yapıldığına dikkat çekti. Oluç, "Bu yürüyüş HDP'nin bütün yöneticilerinin, milletvekillerinin, bütün seçmenlerinin anayasal hakkıdır. Kullanımını zor yoluyla ortadan kaldırmaya çalışan iktidara bir kez daha sesleniyoruz, AKP'nin valisi gibi davranan valilere bir kez daha sesleniyoruz; bu bizim anayasal hakkımızdır" diye vurguladı.

İktidarın suç işlediğinin altını çizen Oluç, "Bu darbeci anlayışınız karşısında HDP'nin ne milletvekilleri ne seçmenleri ne Kürt halkı ne Türkiye demokrasi güçleri asla ama asla boyun eğmeyecektir. Bunu böyle bilin" dedi.

Yürüyüşün uzun soluklu bir demokrasi mücadelesi olduğunu kaydeden Oluç, asla ama asla hedeflerinden şaşmayacaklarını vurguladı.

İstanbul'da bulunan heyetin yarın akşamki programla etkinliğin son bulacağını kaydeden Oluç, ertesi gün Kandıra'ya yola çıkacaklarını söyledi.