20 Eylül 2024 Cuma

HDP: Alevilerin Gadir Hum Bayramı kutlu olsun

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, her yıl Hicri takvime göre Zilhicce ayının 18'inde Arap Alevileri tarafından kutlanan Gadir Hum Bayramı'nın başta Arap Alevileri olmak üzere coğrafyadaki Caferiler ve bütün Aleviler için kutlu olmasını diledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonu adına milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül, ve Zeynel Özen, Arap Alevileri tarafından kutlanan Gadir Hum Bayramı'na ilişkin açıklama yaptı.
 
Her yıl Hicri takvime göre Zilhicce ayının 18'inde Arap Alevileri tarafından kutlanan Gadir Hum Bayramı bu sene 29-30 Ağustos tarihlerine denk gelmektedir. Gadir Hum Bayramı'nın başta Arap Alevileri olmak üzere coğrafyadaki Caferiler ve bütün Aleviler için kutlu olmasını dileyen HDP, "İslam'ın Peygamberi Hz. Muhammed'in Veda Haccı için Mekke'yi ziyaretinin ardından Medine'ye dönüş yolunda Gadir Hum denilen mevkide kendisiyle birlikte yol süren taraftarlarına yaptığı konuşma, verdiği mesaj ve müjdeden hareketle Arap Alevileri bugünü bayram olarak kutlarlar" denildi.
 
Açıklamanın devamın0da şu ifadelere yer verildi:
"Hz. Muhammed Gadir Hum'da verdiği mesajda, kendisinden sonra davasını, hak yolunu sürdürecek olanın Ehlibeyti olduğunu, velayet makamında oturacak olanın ise Ali olduğunu şu sözlerle müjdeler 'Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır'.
 
"Arap Alevilerin Gadir Hum'da açıklanan bu müjdeyi bayram olarak kutlaması İslam Devrimi'nin hakikatine bağlığın ifadesidir. İslam Devrimi'ndeki yol ayrımı egemen, iktidarcı zihniyete karşı Ali taraftarlığında ifadesini bulan hakikatçi çizgidir.
 
"Hak ve hakikatten sapan egemen, iktidarcı İslam anlayışı Emevi İslamı biçiminde zuhur edip, bugüne kadar insanlığın başına bela olurken, mazlumun yanında zalime karşı duruşun adı olan Ali taraftarlığı eşitliğin, kardeşliğin, paylaşımın ve sevginin yolundan yürümek anlamına gelmiştir. 
 
"Hak ile batıl arasındaki mücadelede her daim haktan yana olanların kutladığı bu bayramın, hakikatin nurunu bütün insanlığa yaymasını diler, Gadir Hum Bayramını kutlarız."