25 Eylül 2024 Çarşamba

HDP, Alevi evlerinin işaretlenmesini Meclis'e taşıdı

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alevilere ve Kürtlere yönelik saldırı ile linç girişimlerinin araştırılması için Meclis'e araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit Türkiye'nin farklı kentlerinde Alevi evlerinin işaretlenmesi ve Kürtlere yönelik saldırı ve linç girişimlerini Meclis gündemine taşıdı.

Koçyiğit, konuya ilişkin Meclis araştırması açılması için Meclis Başkanlığı'na önerge verdi. Önergede şu ifadelere yer verildi: 
"Kürtlere ve Alevilere yönelik her geçen gün artan saldırılar ve linç girişimlerine ilişkin etkin bir soruşturma yapılmaması, faillerin yargılanmaması söz konusu saldırıların devlet otoritelerince zımnen de olsa desteklendiğine dair şüpheleri artmaktadır. Oysa toplumsal infial yaratacak bu gibi olayların zamanında etkin araştırma ve soruşturma ile açığa çıkarılması, caydırıcı ceza politikaları ile önlenmemesi gerekir Aksi durumda farklı inanç ve kimliklerin karşı karşıya gelmesine ve ülkede bir iç savaş çıkmasına bile neden olabilmektedir.

"Tüm bunlardan hareketle söz konusu olaylarla ilgili etkin bir araştırma ve soruşturmanın yapılması, hükümetin ve kamu kurumlarının bu konudaki sorumluluklarının ele alınması, benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonun kurulması elzemdir."