24 Eylül 2024 Salı

HDP: AKP'nin eğitim politikası 'partizan' yetiştirmek

HDP, AKP'nin eğitim politikalarına ilişkin açıklama yaparak, "AKP'nin eğitimdeki politikası 'partizan' yetiştirmektir. Bu politika gençleri kutuplaştırmaktan başka bir şey yapmıyor" dedi.
Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eğitim Politikaları, Kültür ve Sanattan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ, AKP'nin eğitim ideolojisine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
 
Akdağ, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Önder İmam Hatipliler Derneği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "İmam Hatipli demek, aynı zamanda dava adamı olmak demektir" dediğini hatırlattı. Bu sözlerin, AKP Eğitim politikalarının "partizan" yetiştirmeye dönük olduğunu kaydeden Akdağ, "Türkiye'de 2018 sonu itibariyle, 5 bin 207 İmam Hatip Okulunda 1 milyon 391 bin 552 öğrenci bulunmaktadır. Türkiye'nin 61 ilinde İmam Hatip Lisesi sayısı, Anadolu Lisesi sayısından fazladır. MEB, 2018 yılı bütçesinden fen liseleri için 40 milyon lira, İmam Hatipler için ise 550 milyon lira kaynak ayırmıştır" dedi.
 
'İMAM HATİPLER BOŞ KALIYOR'
 
Fiziki koşulları en iyi olan okulların imam hatip okullarına çevrildiğini söyleyen Akdağ, "Yatırım bütçesinin yüzde 96'sı bu okullara ayrılmıştır. Ancak MEB istatistiklerine göre, 2018-2019 eğitim öğretim yılı başında 224 bin 950 kontenjana sahip İmam Hatip Liselerinin yarısı boş kalırken, bu okullara sadece 117 bin 662 öğrenci yerleştirilmiştir. Anadolu Liseleri doluluk oranı yüzde 100 iken, İmam Hatip Liseleri bazı illerde yüzde 50'yi bile bulamamıştır" bilgilerini paylaştı.
 
AKP'nin 17 yıllık eğitim politikasının en önemli hedef ve sonucunun imam hatip okullarının sayısında yaşanan artış olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Halkın ve gençlerin tercihlerini, beklentilerini, çağın ihtiyaçlarını gözetmeden bunu hayata geçirmişlerdir. Diğer bütün okul türlerinin aleyhine olacak şekilde devlet olanakları bu okullara aktarılmıştır. Bütün bu ayrımcı/kayırmacı uygulamalara, liselere yerleştirme sisteminin zorunlu yönlendirmelerine rağmen; İmam Hatip Okulları'na yerleşme oranı, İmam Hatip Okullarına ayrılan toplam kontenjanın yaklaşık yarısıdır. Çünkü Cumhurbaşkanının da itiraf ettiği gibi bu okullardaki eğitim niteliği düşüktür. Çünkü bu okullarda bireyleri üretimle, toplumsal gelişimle ilişkilendiren, onları hayata hazırlayan, yaratıcı düşünceyi geliştiren bir eğitim sistemi değil, 'dava adamı' ve 'biat eden nesiller' yetiştirilmesi esas alınmıştır" şeklinde konuştu.
 
'BU POLİTİKALAR GENÇLERİ KUTUPLAŞTIRIYOR'
 
Bu eğitim politikasının, bir nesli zehirlemek, kutuplaştırmak ve gençliği dar kalıplara sıkıştırmak olduğunu vurgulayan Akdağ, "Bu politikalar ülkeyi büyük bir karanlığa sürüklemekten başka sonuçlar yaratmayacaktır. Eğitim sisteminden medyasına kadar yaşamın her alanında AKP iktidarının ırkçı, mezhepçi, cinsiyetçi, şoven nefret söylemine maruz kalan genç beyinler bu ideolojik bombardımanın etkisi altında biçimleniyorlar. Bu yaklaşım ile hiçbir aydınlık gelecek inşa edilemez" ifadelerini kullandı.
 
"Eğitim sistemi, bilimsel temellerde yükselen; insanlık tarihinin kazanımları olan evrensel değerlerle uyumlu; anadilini, ortak dili ve en az bir yabancı dili en iyi şekilde öğretmeyi hedef olarak önüne koyan; herkes için eşit seviyede ulaşılabilir ve en önemlisi de eğitimi en temel insan haklarından birisi olarak kabul eden bir anlayışla hayata geçirilmelidir" diyen Akdağ, eğitim sisteminin eşitlikçi ve demokratik bir zeminde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.