24 Eylül 2024 Salı

HDP 1 Mayıs'ın startını Kazancı Yokuşu'nda verdi

HDP İstanbul İl Örgütü, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın startını Kazancı Yokuşu'nda yaptığı basın açıklaması ve anıta bırakılan karanfille verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, işçi sınıfının birlik, mücaele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın startını Kazancı Yokuşu'nda yaptığı basın açıklamasıyla verdi.
 
Eyleme HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Serpil Kemalbay, HDP İstanbul İl Eşbakanı Cengiz Çiçek, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Ezgi Bahçeci ve çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.
 
Burada basın açıklamasını okuyan HDP İstanbul İl Yöneticisi Yaşar Yılmaz Altınbilek, 2019 1 Mayıs'ına demokratik mücadelenin yükseldiği bir ruhla hazırlandıklarını ifade etti.
 
Altınbilek, bu sene gerçekleştirilecek olan 1 Mayıs'ın ağır bir ekonomik ortamda karşıladıklarını ve işçi sınıfının haklarını meydanlarda dile getireceklerini söyledi.
 
TECRİT POLİTİKASINI KIRACAĞIZ
 
Altınbilek, ağır baskı koşullarında talepler sadece ekonomik olamayacağını, halkların üzerinde uygulanan tecrit politikasını kırmayı hedeflediklerini vurguladı.
 
HALKLARIN İRADESİ KIRILMADI
 
Kadınların 8 Mart'larda, halkların Newroz'larda demokratik iradesini ortaya koyduğunu, buna benzer şekilde de 31 Mart yerel seçimlerinde de halkların stratejik tutum takınarak tekçi rejimi gerilettiğini ve demokratik gelecek konusunda söz sahibi olduğuna dikkat çeken Altınbilek, seçim sonunda tüm hukuksuzluklara rağmen Kürt halkının iradesinin kırılmadığını belirtti.
 
TÜRKİYE TARİHİNDEKİ EN KİTLESEL AÇLIK GREVLERİ
 
Türkiye'nin tarihinin en kitlesel açlık grevlerinin yaşadığını, açlık grevinde bulunan 7 bin insanın barışa, demokrasiye, emeğe getirilen tecridi kırmak uğruna canlarını ortaya koyduklarını belirten Altınbilek, DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in 161 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatttı.
 
HUKUKSUZLUK TOPLUMU ESİR ALDI
 
Altınbilek, bir yerdeki hukuksuzluğun tüm topluma yayıldığını ve toplumu esir aldığını, Kürt sorunu başta olmak üzere en temel sorunların demokratik mücadelenin yükseltilmesiyle çözüleceğini söyledi.
 
AÇLIK GREVLERİNE SESSİZ KALMAK EMEĞE SESSİZ KALMAKTIR
 
Açlık grevlerine sessiz kalmanın halkların mücadelesine sessiz kalmaya denk geldiğini, açlık grevine ses vermenin emeğin sorununa ses vermekle eşdeğer olduğunu söyleyen Altınbilek, hapishanelerde ölüm sınırına gelmiş yedi bin tutsağın "beyaz tülbentli" annesinin "hawar" dediğini, "edi bese"nin "yetti gayrı" ile buluşacağı bir ruhla tüm İstanbul halkını 1 Mayıs'a çağırdı.
 
HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cengiz Çicek ise 42 yıl önce Kazancı Yokuşu'nda öldürülen 35 işçiyi anarak konuşmasına başladı. Aradan yıllar geçmesine rağmen demokratik hukuk devletinin tesis edilmediğini ifade eden Çiçek, demokratik mücadelede yaşamını yitirenlerin bu ülkeye demokrasi gelmesi için hayatlarını kaybettiğini vurguladı.
 
Çiçek, zindanlarda 7 bin insanın açlık grevinde bulunduğunu, isteklerinin İmralı'da askıya alınan hukukun uygulanması olduğunu hatırlattı ve bugün '1 Mayıs'a beyaz tübentini tak gel' dediklerini söyledi.
 
BARIŞ ÇIĞLIĞI DUYULMAK ZORUNDA
 
Tülbentin barışa, özgürlüğe işaret ettiğini, annelerinin başının örtüsü olduğunu ve annelerin barış çığlığını duyulmak zorunda olduğunu belirten Çiçek, bütün yoldaşların yaşamın üretildiği yerlerde 1 Mayıs çalışmasında bulunacağını ve İstanbul'luların 1 Mayıs'a faşizmin nasıl geriletildiğinin göstergesi olacağını vurguladı.
 
Açıklamanın ardından kitle Kazancı Yokuşu'ndaki anıta karınfil bıraktı ve polis baskısı eşliğinde Taksim İstiklal Caddesi'nde 1 Mayıs bildiri dağıttı.