4 Ekim 2024 Cuma

HDK'den Kültürpark açıklaması: Bir daha bulunamaz

HDK İzmir Meclisi, doksan yılda oluşan ekolojik bir alan olan Kültürpark'ın pazar yeri olarak kullanılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, yapılacak her düzenlemenin betonlaşmadan uzak ve demokratik katılımcı bir yönetişim planı olması gerektiği kaydedildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Meclisi, doğal süreçte ekolojik bir yaşamın oluştuğu, ancak geçen yıllarda tarihsel, kültürel, ekolojik önemi göz ardı edilerek fuarcılık, kongre merkezi, otopark faaliyet alanına dönüştürülen Kültürpark'ın şimdi de pazar yeri olarak kullanılmasına ilişkin açıklama yaptı.

Kültürpark'ta elliden fazla kuş türü, 136 türe ait 7 bin 724 adet ağaç, ağaççık ve çalı bireyi ile parkın ekolojik bir alan olduğunun altı çizilen açıklamada, HDK olarak 1991 yılında doğal SİT ve 1992 yılında tarihsel SİT alanı ilan edilen Kültürpark'ın ekolojik alan olarak korunması talebi dile getirildi.

Doksan yılda oluşmuş bir ekolojik alan ve Kültürpark'ın bir daha bulunamayacağının dikkat çekilen açıklamada, yapılacak her düzenlemenin betonlaşmadan uzak olması, demokratik ve katılımcı bir yönetişim planının oluşturulması gerektiği kaydedildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Ekoloji, çevre ve kültür dernek, oluşum ve platformlarının ve İzmirliler'in Kültürpark'ın ekolojik park olarak geliştirilerek korunması talebimize desteklerine ve dayanışmalarına güveniyoruz. HDK olarak, kentimizin yerel yöneticilerinin bu çağrımıza uymalarını bekliyoruz; mutlaka uymalıdırlar da. Yoksa, Dr. Behçet Uz nasıl Kültürpark'ı yaşama geçiren Belediye Başkanı olarak anılıyorsa, yok olmasına neden olanlar da Kültürpark'ı mahveden yöneticiler olarak tarihteki yerlerini alırlar."