24 Eylül 2024 Salı

HDK Genel Meclis Sonuç Bildirgesi açıklandı

HDK, Genel Meclis Sonuç Bildirgesinde "Tecride karşı mücadelenin yükseltildiği, açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin yankılandığı, emeğin haklarına dönük artan saldırılara karşı mücadelenin yükseltileceği 1 Mayıs'ı alanlarda" olacağını ifade edildi.
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi 13-14 Nisan tarihinde İstanbul'da yaptığı 9. Dönem 2. Genel Meclis Sonuç Bildirgesini açıkladı.
 
HDP'nin "Kürdistan'da kazanmak; Batı'da kaybettirmek" stratejisiyle siyasetin oyun kurucusu ve faşizme doğru ilerleyiş sürecinde bir kırılma yaratan siyasi güç olduğunu ortaya koyduğu tespiti yapılan sonuç bildirgesinde, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda büyük şehrin AKP ve MHP'den muhalefetin eline geçmesinin HDP'nin politikasının bir sonucu olduğu kaydedildi.
 
'YSK KURUM OLMA VASFINI YİTİRDİ'
 
Bu başarının kalıcılaştırılması ve geliştirilmesinin ancak toplumun örgütlenmesi ile mümkün olacağının vurgulandığı sonuç bildirgesinde, "YSK, seçim kazanmış HDP'li başkan ve meclis üyelerine emniyet ve MİT fişlemelerine dayanarak veya KHK'lı olmalarını bahane ederek mazbatalarını vermeyi reddetti. AKP'nin itirazlarının hemen hemen hepsi işleme konulurken HDP'nin itirazlarının hiçbiri kabul edilmedi" denilerek YSK'nın bu tutumuyla kurum olma vasfını yitirdiği belirtildi.
 
'AKP-MHP İTTİFAKI KAYBETMİŞTİR'
 
İstanbul'da hala oyların sayımına ve mazbataların verilmemiş olunmasına ve seçimin yenilenmesi tartışmalarına ilişkin ise "AKP-MHP ittifakı seçim sonuçlarını tanısa da tanımasa da kaybetmiştir. Bu süreçte beka meselesi olarak tarif edilen, genel ahlakın bekasıdır ve AKP'nin yaşadığı gerileme aynı zamanda bir kadın başarısıdır. 31 Mart seçimlerinde ortaya çıkmasını sağladığımız sonuçların arkasında duracak ve bu sonuçları koruyacağız" diye ifade edildi.
 
"Seçimlerin en dolaysız sonuçlarından biri; HDP ve Kürt Özgürlük Hareketi etrafında, iktidar tarafından örülmek istenen tecrit duvarının yıkılması; suçlamaların halk tarafından benimsenmediğinin görünür olmasıdır" denilerek şöyle devam edildi:
 
'REFORMLAR KRİZİN İTİRAFI'
 
"Krize karşı 'reform paketi' olarak kamuoyuna açıklanan kararlar, krizin bankacılık sektörünü de içine aldığının itirafı olmuştur. İşçi sınıfının en önemli kazanımlarından kıdem tazminatının bireysel emeklilik sigortası ile birleştirileceği açıklanmış; BES'in zorunlu hale getirilmesi ve özelleştirilmesi vaadiyle finans sektörüne yeni bir yağma vaat edilmiştir. Çiftçinin üretim maliyetlerini düşürmek yerine, Sera AŞ'nin kurulması yoluyla üretici ile rakip olunacağı ilan edilmiştir."
 
'IŞİD'İ YENEN HALKLARA SELAM OLSUN'
 
Cezayir'de diktatör Abdülaziz Buteflika'nın halkın isyanı sonucu istifa etmek zorunda kalmasına, Fas'ta öğrencilerin haftalardır sokağa çıkmasına ve Sudan'da özellikle kadınların önderliğinde gelişen devrime değinilen sonuç bildirgesinde, Sudanlı kadınların devrimci mücadelesi selamlandı.
 
"Irak ve Suriye topraklarında siyah bayraklarıyla ve Toyota'larıyla ortaya çıkan emperyalizmin ve Erdoğan'ın müttefiki IŞİD, nihai olarak yenilgiye uğradı ve üyeleri kamyonlar üstünde teslim oldu. Bu zafer, halkların birleşik mücadelesinin zaferi olmuş, IŞİD'le beraber arkasındaki güçler de yenilgiye uğramıştır. Şimdi sahada kazanılan savaşın kazanımlarını masada koruma ve geliştirme zamanıdır" denilerek zaferi armağan eden Suriye halkları selamlandı.
 
'TECRİDE KARŞI TOPYEKÜN MÜCADELE'
 
"AKP-MHP rejiminin toplumsal hayatın her alanına dayattığı tecridin kırılması, barış ve demokrasi mücadelesinin önünün açılması için; tecridi sonlandırmak üzere" başta Leyla Güven ve binlerce açlık grevi direnişçisi tutsağa değinilen sonuç bildirgesinde, tecride karşı topyekûn bir mücadele hattı inşa etme çağrısı yapıldı.
 
Ayrıca sonuç bildirgesinde, 400 Filistinli tutsağın İsrail zindanlarında İsrail devletinin tecrit politikalarına karşı koşullarının iyileştirilmesi talebiyle açlık grevi direnişine başladığını vurgulandı.
 
'8 MART'TAN 1 MAYIS'A MÜCADELEYİ YÜKSELTMEYE'
 
"1 Mayıs'a doğru yol alırken gençlerin hapishane duvarlarından kaçmaya çalışırken nehir sularında yaşamlarını yitirmediği, LGBTİ+, kadın ve çocuk cinayetlerinin son bulduğu sınırsız, sınıfsız ve sömürüsüz bir yaşamı, yeni yaşamı inşa etme irade ve kararlılığına sahip olduğunu bir kez daha yinelemekte ve bu irade ve kararlılık doğrultusunda toplumsal ve siyasal sorumluluklarını gerçekleştirmek için azim ve kararlılıkla yürüyüş" sözü verilen sonuç bildirgesinde, son olarak şöyle denildi: 
 
"8 Mart ve görkemli Newroz'dan sonra özgürlüğe, barışa ve demokrasiye olan tutkumuzu 1 Mayıs'ta da ortaya koyacağız. Tecride karşı mücadelenin yükseltildiği, açlık grevi direnişçilerinin taleplerinin yankılandığı, emeğin haklarına dönük artan saldırılara karşı mücadelenin yükseltileceği 1 Mayıs'ı alanlarda kutlayacak ve her türlü zorbalığa rağmen var olduğumuzu ve var olacağımızı göstereceğiz."