22 Eylül 2024 Pazar

Havana'da antiemperyalist buluşma

Küba'nın başkenti Havana'da, 1-3 Kasım tarihleri arasında, "Demokrasi için Neoliberalizme Karşı Antiemperyalist Dayanışma Buluşması" gerçekleştirildi. 

Küba'nın başkentinde, Havana Kongre Merkezi'nde 1-3 Kasım tarihlerinde Küba Halklarla Dostluk Enstitüsü (ICAP), Toplumsal Hareketler Küba Kolu, Küba İşçi Merkezi ve Demokrasi için Neoliberalizme Karşı Kıtasal Yolculuk oluşumlarının düzenleyicisi olduğu "Demokrasi için Neoliberalizme Karşı Antiemperyalist Dayanışma Buluşması" gerçekleştirildi. 

Küba Komünist Parti Merkez Komite İkinci Sekreteri Jose Ramon Machado Ventura ve Ulusal Halk Gücü Meclisi ve Devlet Konseyi Başkanı Esteban Lazo Hernandez'in katıldığı konferansa 95 ülkeden farklı halk hareketlerinden, siyasi partilerden, demokratik kitle örgütlerinden temsilciler, işçiler, köylüler, kadınlar, yerli halk liderleri, aydınlar ve politikacılar başta olmak üzere 1300'ü aşkın delege katıldı. 

Konferansa katılan kurumlar arasında ayrıca Latin Amerika Kırsal Örgütler Koordinatörü (CLOC), Dünya Kadın Yürüyüşü (MMM), Amerika Birleşik Devletleri Sendikalar Konfederasyonu (CSA), Dünya Dostları (ATALC), Güney Jubilee, Martin Luther King Anma Merkezi ve ALBA Hareketleri de bulunuyordu.

ABD emperyalizminin Latin Amerika halklarına yönelik son dönemde yoğunlaştırdığı saldırılar, mali, ekonomik ve ticari ambargosuna karşı Küba ile enternasyonal dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan konferansta, Küba ile dayanışma, serbest ticaret ve ulus-aşırı şirketlerden önce halklar, sömürgesizleştirme, kültür savaşı, stratejik iletişim ve toplumsal mücadeleler başlıklarında 6 komisyon oluşturuldu. Ayrıca gençlik hareketi kapsamında mücadelelerin devamlılığı için stratejiler, demokrasi, egemenlik ve antiemperyalizm, entergrasyon-kimlikler ve ortak mücadeleler başlıkları tartışıldı. Konferansın son gününde ise "ABD müdahalesine karşı halkların savunması için" oluşturulan bir plan da kabul edildi.

Konferansın kapanış konuşmasını yapan Venezuela başkanı Nicolas Maduro, "Uluslararası Para Fonu'nun mali tahakküm politikalarının maskesini düşürmek, tartışmak, çalışmak, toparlamak için davet eden Küba'ydı… Küba, halkın birliği için birincil derecede bir rol oynamaktadır. Her ne kadar neoliberalizm Latin Amerika'da dizginleri eline almış gibi görünse de, Pinochet diktatörlüğünün düzmece anayasasına karşı ayağa kalkan Şili halkını gözlemlemek heyecan verici. Uluslararası Para Fonu'nun vahşi neoliberal kapitalizminin bireyciliğine, dışlama-özelleştirme-imtiyaz modeline karşı genel bir halk isyanı yükseliyor" dedi. Maduro, Venezuela'da, neoliberalizme alternatif olan projelerden asla vazgeçmeyeceklerini belirtti, "Bolivarcı devrim, halkın sosyal haklarını güvence altına alan bir toplumun inşa edilebileceğini göstermek için öncü bir yanıt olarak ortaya çıkmıştır" diye belirtti.

Konferans sonrasında Diaz Canel, Amerika Halkları için Bolivar İttifakı (ALBA) Genel Sekreteri David Choquehuanca, St. Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves ve eski Salvador Devlet Başkanı Salvador Sánchez Cerén ile ayrı ayrı toplantılar alarak ülkeler arasındaki ilişkiler üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.