21 Eylül 2024 Cumartesi

Hatun Tuğluk'un cenazesine Kürt diye saldırmışlar

Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine saldıranların yargılandığı dava Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Saldırıyı gerçekleştiren faşistler mahkeme öncesi salonda fotoğraf çektirdi. Duruşma 27 Kasım'a ertelendi.
Hatun Tuğluk'un Ankara'daki cenazesine saldıran faşistlerin yargılandığı davanın 7. duruşması Gölbaşı 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme öncesinde sanıklar mahkeme salonunda selfie çekti. Mahkeme salonunda saldırgan 19 sanık ve avukatları ile müşteki avukatları da hazır bulundu.
 
SALDIRGAN: PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA GİBİYİM
 
Duruşma da mahkeme başkanını bekleyen sanıklardan biri polise "Kendimi bomba gibi hissediyorum. Her şey güzel olacak. Pimi çekilmiş bir bomba gibi hazırım" dedi. Kimlik tespiti ardından duruşma başladı. TRT'den istenen videoları çözümleme talebine istianeden CD ve fotoğrafların getirildiği  ancak karşılaştırmanın yapılmadığı belirtildi.
 
Ardından saldırı anında cenaze defin işleminde bulunan tanık Arif Yıldız dinlendi. Yıldız, cenaze günü baştan itibaren mezarlıkta olduğunu ve sadece mezarlık görevlisinin orada olduğunu söyledi. Yıldız, "Cenazenin gelmesiyle birlikte bir gürültü başladı. Cenazeyle ilgileniyorduk hakaret ediyorlardı. Mezarın başına biri gelerek, 'Buraya defnedemezsiniz sizler teröristsiniz' dedi" diye konuştu.
 
GÖMÜLEN CENAZEYİ ÇIKARDIK
 
Mahkeme başkanı, Yıldız'a sanıklarda kimseyi teşhis edip edemeyeceğini sordu.
 
"Toprağa vermiştik ve bizim için zor olan onu topraktan geri çıkarmaktı" diye devam eden Yıldız, "Grubu yöneten yönlendiren kimseyi göremedim. Gruptan kimsenin yüzünü hatırlamıyorum. Cenaze sahibi olay büyüyecek diye cenazeyi mezarlıktan çıkarmamızı istedi. Cenazeyi topraktan çıkardık. Hangi inanç gereği olursa olsun insanları topraktan çıkarmak kabul edilemez. Cenazenin güvenliği yoktu. Grup hala durmadan, çoğalmaya devam ediyordu. Aldık ve cenaze aracına koyduk ama grup hala oradaydı. Mezarlığın boşaldığını gördüler. Cenazeyle birlikte çıktım. Cenazeyi çıkarmamıza rağmen hakaret ve saldırılar devam etti. Olayın büyümesini istemiyorduk ama devam etti. Biz ayrılırken grup oradaydı. Polisler geldiğinde biraz geri geri gittiler. Ama küfür ve hakaret devam ediyordu. Mezarlıkta 2 saat kaldık" ifadelerini kullandı.
 
Ardından müşteki avukatı Kenan Maçoğlu tanık Yıldız'a "Mezarlık başında kimse gelip, gitti mi?" diye sorması üzerine Yıldız, bir kişinin ısrarla yanlarına gidip geldiğini söyledi.
 
MAHALLENİN MUHTARI KİM?
 
İkinci müşteki tanığı Abdurrahman Ayhan, cenaze aracı ile birlikte saat 06.00-06.30 sularında mezarlığa geldiklerini ve o sırada mezarlığın dışında bir grubun olduğunu söyledi. Ayhan, "Yaşlı ve sakallı biri mezarlığın içindeydi. Bahçe duvarından 6-7 kişi atlayarak, mezarlığın içine girdiler. Bizlere 'Ermeni mezarlığı değil, aile mezarlığı, teröristleri buraya gömdürmeyiz' diyerek küfür ettiler" diye belirtti.
 
Teşhis etmek için sanıklara bakan Ayhan, "Ben mahallenin muhtarıyım diye biri geldi. Karanlıktı. Gelen kişi 'Köyün muhtarıyım burası aile mezarlığı, şehitlerimiz yatıyor. Buraya terörist gömdürmeyiz' dedi. Grup, gittikçe arttı biz defin işlemine devam ederken "Ya Allah bismillah", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları atmaya başladılar. Benzerlikler var ama net kimseyi göremedim" dedi.
 
ALEVİ DİYE DEĞİL KÜRT DİYE SALDIRMIŞLAR
 
Ardından söz alan sanık Murat Alp ise 'Alevileri istemiyoruz' şeklindeki beyanları kabul etmediğini belirterek "Bizim köyümüzde Kürdde var. Alevi de var. Bunlarla da iç içe yaşıyoruz. Bize 'terörist gömülüyor' denilince tepki gösterdik. Sadece 'terör deyince' ona tepki gösterdik" diye kendini savundu.
 
Müşteki avukatları sanığa "Alevi söylemleri dışındaki diğer söylemleri kabul ediyor musun? Terörist gömüleceğini sana kim söyledi" sorularını yöneltti. Sanık Murat Alp, susma hakkını kullanarak, cevaplamak istemediğini belirtti.
 
AVUKATLARDA TANIK
 
Ardından söz alan müşteki avukatı Alişan Şahin, "Bu saldırı topyekûn bir saldırıydı. Bizlerde oradaydık. Bizler bu olayın tanığıyız. Bizlerin de tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. İlk duruşmada tanıklık yapan bir kişi vardı. Onlar beyaz bir jeep ile 5-6 kişi geldiler. Aysel Tuğluk'u koruyan Jandarma Komutanı'na da hakaret etti. Beyanlarımın tutanaklara geçmesini istiyorum. Bu kişi hakkında mahkemeniz tarafından suç duyurusunda bulunulmasını ve sanık olarak yargılanmasını istiyoruz" dedi.
 
Ardından karar veren mahkeme başkanı, celse arasında gelen fotoğraflarla karşılaştırmalı olarak, inceleme yapılması, köy muhtarı olduğu söylenen ve dosyada tanık sıfatı ile yer alan kişi ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunulması yönündeki talebin diğer delillere göre değerlendirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 27 Kasım tarihine erteledi.