20 Eylül 2024 Cuma

Hatimoğulları: Kürt halkına diz çöktüremeyen AKP iktidarı kumpas davasını tezgahladı

Sincan Adliyesinde görülen 2. Kobanê davası öncesi açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Hatimoğulları, AKP iktidarının Kürt halkına diz çöktüremediği için kumpas davasını hazırladığını hatırlattı. Hüda Kaya, Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan ve Pero Dündar'ın bu davada yargılandığını belirten Hatimoğulları, yargılananların derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Kobanê davasının ikinci etabı Sincan Hapishane Kampüsündeki adliyede görülmeye başladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları katılımıyla adliye önünde açıklama yapıldı. Söz alan Hatimoğulları, önceki davada HDP eski eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu 13 siyasetçiye verilen cezaları hatırlatan Hatimoğulları, "Daha önce milletvekili oldukları için isimleri olduğu halde o aşamada yargılanmamış olan sevgili Hüda Kaya, Garo Paylan, Serpil Kemalbay, Fatma Kurtulan ve Pero Dündar arkadaşlarımızın ilk yargılamaları bugün gerçekleşecek. Bu davanın bir kumpas davası olduğunun altını sürekli kalın kalın çizdik. Nitekim haklı da çıktık. Ceza alan arkadaşlarımızın hiçbiri isnat edilen suçlardan ceza almış değildir" dedi.

'KUMPAS BU İDDİANAMEDE DE DEVAM EDİYOR'
İsnat edilen suçlara dikkat çeken Hatimoğulları, "37 kişinin katledilmesinden sorumlu tutulmuşlardı. Birçok kuruma maddi zarar vermekle yargılanıyorlardı. Türkiye kamuoyu Yasin Börü cinayeti şeklinde biliyordu bu olayları. Ancak karar açıklandığı zaman gördük ki arkadaşlarımız isnat edilen bu suçlardan ceza almadı. Zaten hem gizli hem açık tanıkların tanıklıklarına da baktığımız zaman, elle tutulur herhangi bir tanıklığa, elle tutulur herhangi bir delile ve sonuca varamamışlardır. Bugün Kobanî kumpas davasındaki iddianame zaten çökmüştür. Arkadaşlarımızın aldığı cezalar parlamentoda, sokakta, parti görevleri sırasında yapmış oldukları konuşmalar ve açıklamalardandır. Tutuklu olan Hüda Kaya arkadaşımızın da yargılandığı Kobanî kumpas davasının ikinci etabında yine aynı kumpasın buradaki iddianamede de olduğu gibi devam ettiğini görüyoruz. Sevgili Hüda Kaya 28 Şubat döneminde yargılanmış bir insandır. Aynı Hüda Kaya şu anda Saray'ın yargısı tarafından aynı 28 Şubat mantığı ile yargılanmaktadır. Biz bunu kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı. 

'DAVADA VERİLEN KARARLAR IŞİD YANLISIDIR'
Kobanê davasında yargılananların derhal serbest bırakılmasını isteyen Hatimoğulları, AKP iktidarının Kürt halkına diz çöktüremediği için bu kumpas davasını tezgahladığını kaydetti. Hatimoğulları, şöyle devam etti: "Davada verilen kararlar, Kobanî kumpas davasında arkadaşlarımıza verilen 400 küsur sene cezalar IŞİD'in ekmeğine yağ sürmüştür. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Verilen bu cezalar, IŞİD yoluna devam diye altın tepside sunulmuş cezalardır. Bu karar IŞİD yanlısı bir karardır. Bu kararları asla kabul etmiyoruz. Hüda Kaya'nın tutuklu yargılandığı, diğer arkadaşlarımızın ise tutuksuz yargılandığı Kobanî kumpas davasının ikinci etabında bütün arkadaşlarımızın serbest bırakılması gerekiyor. Bugün şayet zerre kadar vicdan varsa, hukuk gözetliyorsa, IŞİD karşıtlığı gözetliyorsa, arkadaşlarımızla ilgili verilmesi gereken karar da beraat kararıdır. Bizler dün olduğu gibi bugün de bu kumpas davalarına karşı DEM Parti ve demokrasi güçleri olarak mücadele etmeye devam edeceğiz."