23 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutuklu Abdülkadir Aksu: Tedavi olmak istiyorum

İHD İzmir Şubesi'ne gönderdiği mektupta tedavisinin engellendiğini belirten kalp hastası ve prostat kanseri olan hasta tutuklu Abdülkadir Aksu, "Tedavi olmak istiyorum" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" talebiyle Konak eski Sümerbank önünde eylem yaptı "Susma, suça ortak olma ölüyorlar" pankartının açıldığı eylemde Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki kalp hastası ve prostat kanseri olan hasta tutuklu Abdülkadir Aksu'nun durumuna dikkat çekildi.
 
'TEDAVİM ENGELLENİYOR'
 
İHD Şube Sekreteri Ahmet Çiçek, hasta tutuklu Abdülkadir Aksu'nun durumuna ilişkin kendilerine gönderdiği faksı okudu. Aksu'nun kaleme aldığı faks şöyle:
"Midem ilaçlardan dolayı iflas etmiş böbrek yetmezliği, boyun fıtığı olmuşum. Bağırsaklarım çalışmıyor çok zorluk çekiyorum. Ağrılardan dolayı uyuyamıyorum, ve bu asabiyete neden oluyor. Bazen çok şiddetli titreme tutuyor. Çok zor durumdayım. Boğazımda devamlı yara var yutkunamıyorum. Bunların hepsi cezaevinde oldu. Şiddetli ağrılarım olduğu zaman Acile götürüyorlar. Burada da sadece iğne ve serum vurarak geri gönderiyorlar. Hastanede tedavi olmak istediğimi söylediğimde; 'Revirde doktor var' diyorlar. Revirde de sadece sürekli ilaç yazıp gönderiyorlar. Gardiyanlar da yaşadıklarımızla alay ediyorlar. Ağrılarımla baş başa bırakılıyorum. Ama ben tedavi olmak istiyorum."
 
HASTALIKLARI HAPİSHANEDE BAŞLADI
 
Aksu'nun hapishaneye girmeden önce bel fıtığı, apandisit, bademcik ameliyatları olduğunu dile getiren Çiçek, Aksu'nun hapishaneye girdikten sonra hastalıklarının arttığına dikkat çekerek, "Yeşilyurt Devlet Hastanesi'nde üç sefer anjiyo, kalın barsak ameliyatı, prostat kanseri ameliyatı oldu" dedi. Çiçek, yetkililere, "Abdülkadir Aksu'nun feryadını duyun ve gerekli tedavisini yapmak üzere serbest bırakın" diye seslendi.
 
'HASTANE RAPORLARI KABUL EDİLSİN'
 
Hapishanelerde hasta tutukluların yaşadıkları sorunların büyük olduğuna dikkat çeken Çiçek, Adli Tıp Kurumu tarafından verilen raporların yanlı olduğunu vurgulayarak, hastanelerde verilen raporların kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Açıklama beş dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.