20 Eylül 2024 Cuma

Hasta tutsaklara özgürlük talebiyle Londra'da eylem yapıldı

"Hasta tutsaklara özgürlük, tecride karşı mücadele" şiarıyla Londra'da düzenlenen eylemde, Ecevit Piroğlu'nun sağlık durumuna dikkat çekilerek derhal serbest bırakılması istenildi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Tutsakların Sesi Platformu (TSP), NADEK ve UPOTUDAK, "Hasta tutsaklara özgürlük, tecride karşı mücadele" eylemi düzenledi.

Woodgreen Kütüphanesi önünde gerçekleştirilen eylemde, hasta tutsaklar, tecrit ve zindanlardaki hak gasplarına karşı tutsakların sesi olma, onların haklı taleplerini sahiplenme ve daha fazla duyarlılık çağrısı yapıldı.

İngilizce ve Türkçe pankartlar ve dövizlerin taşındığı, bildirilerin dağıtıldığı eylem boyunca, AKP-MHP iktidarının zindanlardaki katliamcı ve yasakçı politikaları teşhir edildi, "Hasta tutsaklara özgürlük" talebi dillendirildi.

Tecride karşı mücadelenin büyütülmesi çağrısı yapılan eylemde yapılan konuşmada, "Faşist devletin izlediği politika, rehin aldığı devrimci tutsakları içerde öldürme politikasıdır. Hasta tutsakların içerde yaşadıkları baskılar, işkenceler ve hak gaspları sağlığa erişim hakkını da kapsamaktadır. Sağlığa erişim hakkı bir insan hakkıdır. İçeride yaşam mücadelesi veren tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz. Hasta tutsaklar serbest bırakılsın! Tedavi haktır, engellenemez! Politik tutsaklara özgürlük" denildi.

'ECEVİT PİROĞLU'NA ÖZGÜRLÜK'
Eylemde ayrıca yasadışı bir şekilde Sırbistan'da rehin tutulan ve açlık grevinin 119'uncu gününde olan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun hayatının tehlike altında olduğu vurgulanarak derhal serbest bırakılması istendi.

Sırbistan devleti tarafından 3 yıldır tutsak edilen enternasyonalist devrimci Piroğlu'nu Türk devletine teslim etmek istediğine işaret edilen açıklamada, Piroğlu'nun daha önce 136 gün açlık grevi eylemi yaptığı, ikinci açlık grevine ise 12 Şubat 2024 tarihinde başladığı hatırlatıldı.

Sırbistan Yüksek Mahkemesi'nin, "Türkiye'ye iade edilemez" kararına rağmen Haziran 2021'den beri rehin tutulan Piroğlu'nun 12 Ocak 2024 günü tahliye edildiği ancak Sırbistan polisi tarafından yeniden tutuklanarak geri gönderme merkezi adı altındaki hapishaneye götürüldüğü bilgisi verildi.

Sırbistan devletinin hem kendi hukukuna hem de uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı davrandığı vurgulanan açıklamada, "Piroğlu'nun tahliyeye rağmen serbest bırakılmaması, Türk devleti ile kirli siyasi pazarlıkların devam ettiğini göstermektedir. Sırbistan devleti Piroğlu'nu tutmaya devam ederek suç işlemektedir. Ecevit Piroğlu'nun başına gelebilecek herhangi bir olumsuzluktan Sırbistan devleti sorumludur. Sırbistan devletini, faşist Türk devleti ile kirli pazarlıklardan vazgeçmesini ve uluslararası hukuka uyarak Piroğlu'nu derhal serbest bırakmasını istiyoruz. Ecevit Piroğlu'na özgürlük! Yaşasın tutsakların onur ve özgürlük direnişi! Yaşasın enternasyonal dayanışma" ifadelerine yer verildi.